De meeste overlast van die lastige muggen hebben we, voor dit jaar althans, wel zo ongeveer gehad. Toch wil ik er nog een column aan wagen.
Door Ger Theeuwen
De aanleiding om deze column te schrijven is het feit dat ik in het Eindhovens Dagblad las dat er in Waalwijk recent enkele exemplaren van de gevreesde Aziatische tijgermug zijn waargenomen. Deze muggen komen in Nederland terecht doordat ze meeliften met internationale transporten. In tegenstelling tot de gewone steekmug is de Aziatische tijgermug meestal overdag actief.
De Aziatische tijgermug is gemiddeld iets kleiner dan de gewone steekmug, wat verder opvalt is dat deze mug helder zwart-wit van kleur is, de vleugeltjes hebben geen vlekjes. Ondanks zijn kleine formaat kan deze mug enkele vervelende virusziekten overbrengen. Zo kan deze mug bijvoorbeeld de infectieziekte knokkelkoorts (dengue) overbrengen. Knokkelkoorts openbaart zich door plotselinge koorts met koude rillingen en vaak gepaard gaand met zware hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er bestaan (nog) geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen, tegen de pijn kan wel paracetamol genomen worden. De kans dat je in Nederland door een Aziatische tijgermug met het virus besmet zult worden is klein, maar niet uitgesloten. Vorig jaar waren er in Nederland 113 bekende besmettingen. Dit jaar zal het totale aantal besmettingen in ons land waarschijnlijk de 200 passeren.
Voor zover bekend zijn er wereldwijd tussen de 3000 en 4000 soorten muggen, waarvan er volgens het C.M.V. (Centrum voor Monitoring van Vectoren) wat onderdeel is van de N.V.W.A. (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) in ons lands ongeveer 40 voorkomen. De kleinste soorten die in ons land voorkomen zijn de galmuggen, (met heel veel ondersoorten) waarvan de kleinste ongeveer 0,5 mm. groot zijn. De grootste zijn de langpootmuggen, 30 tot 40 mm. groot (met ongeveer 60 ondersoorten). Van de langpootmuggen hebben we weinig last, maar de larven van de langpootmuggen kunnen veel schade aan het gazon of weiland aanrichten, want de emelten (zoals de larven heten) leven onder de grond en vreten de wortels van het gras op. Een langpootmug legt 400 tot 500 eitjes, niet allemaal op een plek maar verspreid in groepjes van maximaal zes stuks.
In de zomer en dan vooral in de schemering, maar ook met mooie nazomeravonden, zoals we er de afgelopen weken enkele gehad hebben, en in de nacht worden de meeste steekmuggen actief. Het is vooral erg irritant als er in je slaapkamer enkele muggen je nachtrust komen verstoren. De beste methode om dat te voorkomen is om te zorgen dat er geen muggen je slaapkamer binnenkomen. Helemaal voorkomen kun je het niet maar met het plaatsen van horren in ramen en deuren is de kans al heel veel kleiner. Muggen komen hoofdzakelijk af op lichaamsgeuren zoals zweet, op lichaamswarmte en op de kooldioxide (CO2) van uitgeademde lucht. Het schijnt zo te zijn dat muggen de geuren kunnen ruiken over een afstand van vijftien meter. Alleen de vrouwtjesmuggen steken.
Er zijn heel veel middeltjes die ingezet worden om muggen te weren. Je kunt het zo gek niet bedenken of oma heeft het ooit geprobeerd. Er zijn echter nagenoeg geen middeltjes die echt helpen. Het aansteken van wierookstokjes schijnt wel enigszins te helpen. Het middel waarvan men zeker weet dat het werkt tegen muggen is Deet. Producten waar 20 tot 40% Deet in zit werken goed, maar let wel op met dit product want Deet is een erg agressief middel. Zijn er toch muggen in je slaapkamer terecht gekomen dan kun je het beste overdag op jacht gaan met een vliegenmepper.
Verder doen er veel onzinverhalen over muggen de ronde. Muggen komen helemaal niet op licht af zoals veel mensen beweren. Personen die vaak geprikt worden door muggen zouden “zoet” bloed hebben, maar er zijn geen mensen met zoet bloed. Citroenkaarsen aansteken en buiten op de terrastafel zetten zou de muggen op afstand houden, gezellig is het natuurlijk wel, maar tegen de muggen helpt het echt niet.
Het is wel verstandig om te zorgen dat er rondom je huis geen open stilstaand water aanwezig is want daar leggen de muggen hun eitjes in. Regentonnen zijn geen probleem als je ze maar goed afdekt. Bakken met moerasplanten kun je het beste met horrengaas afdekken zodat de muggen er niet in kunnen. Schotels onder bloempotten moet je om de andere dag leegmaken en als het geregend heeft moet je ook water op bijvoorbeeld zeilen, platte daken en in goten niet vergeten weg te halen. Als je een vijver hebt met vissen erin is dat geen probleem want vissen zijn dol op muggenlarven en zullen ze dus allemaal opeten voordat ze de kans krijgen om mug te worden. Een vrouwelijke mug legt gemiddeld meer dan 100 eitjes. Afhankelijk van de temperatuur duurt het van eitje tot volwassen mug ongeveer twee tot drie weken.
Ik wens jullie nog veel mooie nazomeravonden, zonder overlast van muggen uiteraard.
Ger Theeuwen
Geef een antwoord