Als het mij tijdens een van mijn fietstochten opvalt dat er enkele windmolens niet draaien, stap ik even af om te kijken hoeveel windmolens ik vanaf deze plaats zie staan. Het verbaast mij dat ik er vanaf deze plek zeventien zie staan, maar het verbaast mij nog meer dat er van die zeventien negen niet draaien en dus, naar ik mag veronderstellen, ook geen stroom produceren.
Duurzame energie
Thuisgekomen ben ik op internet gaan zoeken waarom die windmolens soms stilstaan. Er blijken tal van redenen te zijn: de meest voor de hand liggende reden is dat het niet hard genoeg waait. Als het windkracht 2 of minder waait, staan ze stil. Als het windkracht 10 of harder waait, staan ze ook stil. Door storingen en voor het noodzakelijke onderhoud staan ze ook wel eens stil. Staat een windmolen op een route van bepaalde trekvogels, dan worden ze ook af en toe stilgezet. Datzelfde kan ook worden gedaan als er in de buurt van een windmolen bepaalde soorten grote vogels worden waargenomen, zoals zeearenden, lepelaars of kraanvogels. Op plaatsen waar veel vleermuizen voorkomen, worden ze vaker tijdens zonsopkomst en zonsondergang stilgezet. Tijdens een vorstperiode worden ze wel eens stilgezet omdat loskomende ijsvorming een gevaar kan zijn voor mensen. Soms is er overcapaciteit, dat wil zeggen dat er meer stroom geproduceerd wordt dan er wordt gebruikt. Dan worden ze stilgezet omdat anders het net overbelast raakt.
Op het moment dat ik daar stond, konden er, dacht ik zo, maar drie van deze redenen aan de hand zijn: of er was een storing, of men was onderhoud aan het plegen, of het net zat vol. Hoe het komt weet ik niet, maar nu kijk ik altijd of en hoeveel windmolens er stil staan, en ik moet zeggen: dat zijn er nogal wat. Ik vraag me dan hardop af of het echt nodig is dat die zo vaak stilstaan.
Zonnepanelen worden ook wel eens automatisch uitgeschakeld. Simpel gezegd werkt dat als volgt: als de zon flink schijnt en er is geen bewolking, dan leveren jouw panelen veel stroom, dat geldt ook voor de panelen van de buren. Als er op dat moment door jouw huishouden en dat van de buren weinig stroom gebruikt wordt, moet er veel terug geleverd worden. De spanning op het net loopt dan op. In Nederland is die spanning normaal gesproken 230 volt. Er mag een afwijking inzitten van 10%, dat wil zeggen minimaal 207 volt en maximaal 253 volt. Dreigt de spanning op het net, doordat er veel terug wordt geleverd, hoger dan 253 volt te worden, dan schakelt de omvormer automatisch uit.
Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de vier coalitiepartners (PVV, VVD, BBB en NSC) bezig met het vormen van een nieuw (rechts) kabinet. Het salderen van zelf opgewekte stroom zal per 2027 in één keer helemaal vervallen, zo staat in het coalitieakkoord. Maar er staan wel meer voornemens in dat akkoord waar ik sterk aan twijfel of dat wel allemaal door zal gaan. Ik twijfel er zelfs heel erg aan of een kabinet zoals de coalitiepartners voor ogen hebben er wel komt, en als het er al komt, ben ik bang dat het geen lang leven beschoren zal zijn. Toch zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering, zegt men. Als de zonnepanelen straks kapot of versleten zijn, kun je die, zoals het er nu nog uitziet, bij de milieustraat inleveren bij het elektronica-afval. Ze kunnen al tot ongeveer 96% gerecycled worden.
Als je een elektrisch aangedreven auto hebt, is het heel verstandig om voldoende zonnepanelen aan te schaffen om je auto op te laden en je elektrische apparaten in huis te laten draaien, zeggen de deskundigen. Maar de meeste mensen die een elektrisch aangedreven auto hebben, moeten overdag werken en zullen hun auto in de avond en nacht moeten opladen met stroom van het net, want als het donker is, leveren de zonnepanelen niets. Als je zoveel stroom nodig hebt in de periode dat je zonnepanelen niets opleveren, en als je straks niet meer kunt salderen, vraag ik mij af of het nog wel een goede investering is. Als er over enige tijd betaalbare thuisaccu’s zijn, zal de situatie weer anders worden. Ik vrees dat er dan wel een of andere soort belasting zal worden uitgevonden voor het zelf opwekken van stroom of voor het opladen van een elektrische auto, want er zal bij vadertje Staat toch voldoende geld binnen moeten komen.
Ondanks het feit dat er steeds meer windmolens gebouwd worden op het vasteland en in de zee, en dat heel veel daken van fabrieken, kassen, stallen en huizen al vol liggen met zonnepanelen en hier en daar grote zonneweides aangelegd zijn of worden aangelegd, stijgt de consumentenprijs van stroom nog steeds. Als je gaat opzoeken hoe dat komt, schijnen daar verschillende oorzaken aan ten grondslag te liggen. De voornaamste reden is dat bijna iedereen bezig is met verduurzamen. Daarom is de vraag naar stroom veel groter geworden. De huishoudens gebruiken minder gas, maar wel veel meer stroom, en de elektrische auto is in opkomst en dat is ook een grote stroomvreter. Er worden en moeten nog hoge kosten gemaakt worden om het elektriciteitsnet aan te passen. Als het net dan over weet ik hoeveel jaren aangepast is, en er geen gas of kolencentrales meer nodig zijn, dan zal de prijs voor de consument wel gaan zakken, zo wil men ons laten geloven. Maar vooralsnog is het een kwestie van vraag en aanbod, dus zolang de vraag groter is dan het aanbod zal de prijs per kWh blijven stijgen. We zullen moeten afwachten wat de toekomst ons op dit gebied brengt.
Wat wordt er nog goedkoper in deze tijd?
Ger Theeuwen
Geef een antwoord