De politie roept burgers op om extra oplettend te zijn als ze geld opnemen bij een geldautomaat. Er is namelijk professioneel ogende skimming-apparatuur op een geldautomaat aangetroffen waarvan je mogelijk het gevaar niet ziet. Contactloos pinnen in de winkels is mogelijk tot een bepaald bedrag en is best handig. Contactloos geld opnemen bij een pinautomaat is NIET mogelijk.
Contactloos geld opnemen NIET mogelijk
Zie je op een pinautomaat een plaatje zoals getoond op de foto? Bel dan direct de politie 0900-8844 en blijf even bij de automaat staan. Dit is namelijk een nieuwe manier van skimmen. Op het moment dat je jouw bankpas hier voor houdt kopiëren ze je chip en kan men elders met je gegevens contactloos betalen.
In dit geval betreft het een doosje met daarop het symbool voor contactloos betalen, zo waarschuwt de politie. Dit doosje is in de linkerhoek van een Rabobank-geldautomaat bevestigd, maar het zou natuurlijk kunnen dat vergelijkbare apparaatjes ook op andere locaties of op geldautomaten van andere banken opduiken.
Het symbool op het apparaat herken je ongetwijfeld omdat het tegenwoordig behoorlijk gangbaar is om op deze wijze te kunnen betalen. ‘Misschien kun je via deze methode ook wel geld opnemen bij een geldautomaat’, denk je wellicht. Het apparaat hoort helaas niet op de geldautomaat en de politie laat weten dat het apparaatje vol zit met electronica en een camera. Het doel daarvan laat zich raden: jouw kaartgegevens worden gekopieerd en met de camera hopen ze je pincode af te kunnen kijken.
Volgens Betaalvereniging Nederland is de informatie hierboven wat betreft skimmen niet helemaal correct.
De chip op een bankpas of creditkaart kan niet zo makkelijk worden gekopieerd, niet contactloos en niet via de contactpunten op de kaart. De inhoud van de betaalchip op een bankpas of creditkaart is heel goed versleuteld en beveiligd tegen klonen/kopiëren. Er is daarom in Europa, volgens de Betaalvereniging, nog nooit een voorval geweest waarbij fraudeurs een bankpas op deze manier konden kopiëren.
Dit is er waarschijnlijk wél aan de hand
“De gebruiker van de geldautomaat wordt misleid om zijn bankpas op die nep-scanner te houden. Zo komt de bankpas precies in beeld van een camera die door de fraudeurs ook stiekem bij de geldautomaat is geplaatst. Met een foto van de bankpas en eventueel een stiekeme video-opname van het intikken van de pincode op de geldautomaat, kunnen de fraudeurs de pashouder naderhand makkelijker oplichten om zijn bankpas op te sturen of in te leveren, of om hem via e-mail, SMS of zelfs telefonisch te misleiden. De oplichters lijken dan heel overtuigend, omdat ze de pashouder kunnen wijsmaken dat ze precies weten wat zijn naam is, wat zijn IBAN is, wat de geldigheidsdatum op de bankpas is en wat het kaartvolgnummer is. Die staan immers allemaal goed zichtbaar op de bovenkant van een bankpas. Nogmaals: de fraudeurs kunnen op deze manier niet de bankpas klonen of kopiëren om er daarna contactloos in winkels mee te betalen!” zo laat de vereniging weten.
Ingetje zegt
Ik belde vandaag naar geldmaat ivm een contactloos betaal plaatje op een automaat en zij beweren dat dit fake nieuws is, dat dit er wel al op zit maar nog niet werkt…
Joost zegt
Het gaat om een opgezet kastje, contactloos opnemen doe je zonder pas. Je krijgt een code en hebt geen pas nodig