Het college van B&W van de gemeente Peel en Maas kwam recent met een steunpakket voor de gemeentelijke aanpak van de Coronacrisis. Hierover gaat de fractie VVD graag het debat aan. Gemeenteraadslid Teun Heldens (VVD) uit Meijel heeft donderdagmiddag daarom onderstaande brief gestuurd naar het college van B&W.
”Ik Moedig iedereen aan om contact met ons op te nemen om ons te voorzien van informatie uit de praktijk. Die informatie kan voor ons heel waardevol zijn als volksvertegenwoordigers,” aldus Teun Heldens. Je mag een mail sturen naar teun.heldens@peelenmaas.nl
Verzoek tot interpellatie
Geachte voorzitter van de raad, geachte burgemeester,
Het zal niemand ontgaan zijn dat het Coronavirus onze manier van leven de afgelopen maanden behoorlijk op de kop gezet heeft. Onze gemeente behoort schrijnend genoeg tot een van de zwaarst getroffen gemeenten van Nederland en het virus heeft de afgelopen maanden onherstelbare schade aangericht in onze gemeenschappen. Maatregelen om het virus de kop in te drukken, zowel landelijk als lokaal, waren hard nodig en beginnen nu effect te krijgen. Op 1 juni werden diverse regels versoepeld en konden horecaondernemers na lange tijd hun zaken weer openen. Nu is aan ons als lokaal bestuur de taak om de koers uit te stippelen om uit deze crisis te geraken en de maatschappelijke, maar ook economische schade te beperken en zo goed mogelijk te herstellen. De gemeente kan hierin een belangrijke rol spelen.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in onze gemeente. De raad bepaalt de kaders waarbinnen het college kan acteren en heeft het budgetrecht. Ook is de gemeenteraad gekozen door onze bevolking en is het onze taak om signalen uit de samenleving op te pikken.
Het college van Burgemeester en Wethouders kwam onlangs met een steunpakket voor de aanpak van de coronacrisis. Hierover gaan we graag het debat aan. Hieruit zal blijken of de raad de genomen maatregelen voldoende vindt, of dat er nog aanvullende wensen zijn vanuit de diverse fracties.
Wij doen u dan ook het verzoek tot het houden van een interpellatiedebat. Een debat waarin alle fracties in de eerste termijn 10 minuten de tijd krijgen om kenbaar te maken wat hun visie is op de weg uit deze crisis, om hun signalen opgepikt uit de samenleving kenbaar te maken, het debat met elkaar aan te gaan en om vragen te stellen aan het college. Hier is de afgelopen maanden zeer weinig gelegenheid voor geweest. In een duaal systeem vinden we dit van cruciaal belang.
Drie vragen zouden we centraal willen stellen:
- Welke signalen uit de samenleving hebben de individuele fracties opgepikt om in de raad onder de aandacht te brengen?
- Welke maatregelen zijn volgens de individuele fracties benodigd om uit deze crisis te komen?
- Wat vinden de individuele fracties van het steunpakket van het college?
Voor een interpellatiedebat is conform artikel 37 uit het reglement van orde een raadsmeerderheid benodigd en een verzoek dient ten minste 48 uur van te voren gedaan te worden.
Gezien het feit dat de eerstvolgende raadsvergadering op 23 juni plaatsvindt, zou dit een logische datum zijn. Deze vergadering vindt echter nog digitaal plaats. Een digitale raadsvergadering is naar onze mening echter geen geschikte setting om een interpellatiedebat te houden. Alle mimiek en interactie die wenselijk is voor een goed debat gaat hierin verloren. We doen het verzoek dan ook voor de raadsvergadering van 7 juli (behandeling kadernota), omdat dit de eerstvolgende fysieke raadsvergadering is. We verzoeken u (in geval van een raadsmeerderheid) hier 2,5 uur voor in te plannen.
Geef een antwoord