Een inventariserend onderzoek van Werkgroep Behoud de Peel (WBdP) rechtvaardigt de conclusie dat er een deken van landbouwpesticiden over de Peel hangt. De resultaten zijn zorgwekkend. Niet alleen worden er tot diep in de Peelgebieden pesticiden gevonden; ze komen ook nog eens in hoge concentraties voor. Daarnaast zijn er zelfs bestrijdingsmiddelen aangetroffen die al lang zijn verboden in Nederland, of zelfs nooit legaal zijn toegelaten. WBdP heeft provincies Limburg en Noord-Brabant verzocht om handhavend op te treden, vanwege het gebruik van pesticiden rondom de Peelgebieden zonder natuurvergunning.
Ingezonden
Onderzoek naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen
WBdP is bezorgd dat bestrijdingsmiddelen uit de landbouw terechtkomen in de Peel. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor de natuur. Om te achterhalen wat de situatie in de Peel is, heeft de Werkgroep in oktober 2024 in verschillende beschermde delen van de Peel eikenbladmonsters genomen van zomereiken. Deze zijn door een gerenommeerd laboratorium geanalyseerd op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.
In de monsters is de aanwezigheid van 668 verschillende bestrijdingsmiddelen en hun omzettingsproducten onderzocht. Van deze 668 stoffen werden 46 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen, in concentraties die varieerden van 0,54 microgram (terbutylazin) per kg droge stof tot 1426,9 microgram (propamocarb-hydrochloride) per kg droge stof. Vrijwel alle gevonden stoffen zijn afkomstig uit de landbouw. Alleen de stoffen DEET en permethrin zijn niet toegelaten voor behandeling van gewassen, maar worden wel gebruikt in de agrarische sector.
Conclusies
Uit het onderzoek blijkt dat in de Peel (veel) hogere concentraties pesticiden worden gevonden dan in natuurgebieden in Drenthe en de Veluwe. Gezien de gemeten concentraties van de bestrijdingsmiddelen en hun reactieve eigenschappen is het vrijwel ondenkbaar dat zij geen negatieve invloed hebben op de biodiversiteit van de Peel; het is b.v. zeer waarschijnlijk dat de relatief hoge gemeten gehaltes aan permethrin ernstige schade kunnen toebrengen aan vlinders.
De inrichting van ruime bufferzones van 2-3 kilometer rondom de Peel kan de belasting van de Natura-2000 gebieden met bestrijdingsmiddelen significant verminderen. De vervuiling van Natura 2000-gebieden met bestrijdingsmiddelen kan ook verminderd worden door de meest vluchtige middelen, zoals fluopyram, prosulfocarb, folpet en triallaat te verbieden. Deze vluchtige middelen kunnen zich makkelijker over grotere afstanden verspreiden.
De eikenbladen zouden op één locatie niet geschikt zijn geweest voor menselijke consumptie (als ze consumeerbaar zouden zijn geweest). De zeer hoge concentratie van ca 1400 microgram propamocarb hydrochloride per kg droge stof moet een sterk ontwrichtende invloed hebben op het gehele ecosysteem op die plaats in de Groote Peel. Deze stof heeft ormoonverstorende eigenschappen en is mogelijk neurotoxisch.
(Juridische) vervolgstappen
Dit onderzoek heeft aangetoond dat bestrijdingsmiddelen vanuit de landbouw terug worden gevonden in de Peel. Volgens de wet mogen er echter geen activiteiten zonder vergunning worden uitgevoerd, waarvan niet met 100% zekerheid vaststaat dat die de kwaliteit van Natura 2000-gebieden niet verslechteren. En aangezien nog niet bekend is welke effecten de (cocktails van) pesticiden hebben op de natuur in de Peel, is die 100% zekerheid er niet. In dat geval schrijft de wet voor dat voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen een vergunningstraject moet worden doorlopen waarbinnen middels een passende beoordeling de eventuele negatieve effecten van het gebruik van de pesticiden moet worden uitgesloten. Dit is op 2 april 2025 nogmaals bevestigd door een uitspraak van de Raad van State. WBdP heeft middels handhavingsverzoeken aan de provincies Limburg en Noord-Brabant verzocht om op te treden tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de nabije omgeving van de beschermde Peelgebieden om te voorkomen dat er nog meer bestrijdingsmiddelen in de Peel terechtkomen.
De volledige publicatie kun je inzien op de website van Werkgroep Behoud de Peel.

6 Reacties
Schandalig en hartverscheurend. Niet alleen voor dit unieke en belangrijke Natura2000 gebied maar ook ook omdat je hier alleen uit kan concluderen dat die giftige deken over al onze dorpen ligt. Gevaarlijke hoeveelheden gift in onze tuinen, onze moestuinen, onze kanalen, onze bodem, ons grondwater, in de lucht, in ons voedsel en zelfs in onze huizen. We moeten keuzes maken. Blijven we boeren de hand boven het hoofd houden en beschermen, of kiezen we voor onze medemensen, onze kinderen, onze gezondheid, onze natuur en onze toekomst?
Je trapt er met beide benen tegelijk in. Wat gaan jullie eten dan? Turf? Geloof maar dat alles wat buiten Nederland komt echt niet aan zo’n strenge regelgeving hoeft te voldoen. Bedankt mensen van behoud de Peel. Jullie zijn opruiers en de schuldige die de boeren verjagen door jullie absurde regels. Hier klopt niets van.
Helemaal met je eens Ilse. We moeten veel meer inzetten op gifarme landbouw. Het kan zonder dat we turf moeten eten!
Ja maar zonder water kun je weinig verbouwen op je land. Dat mag namelijk ook niet meer dankzij stichting behoud de Peel.
En de boer,……hij ploegde voort.
Wie zegt dat het onderzoek klopt. Iedereen noemt zich tegenwoordig wetenschapper en vreet van de staatsruif mee
De grootste bestrijder is de auto, maar daar zal de overheid het nooit over hebben. Daar rijdt je pas veeel vlinders en allerlei insecten mee dood. Gif heeft een nawerking van een week of 8, wie zegt dat een residu nog een nawerking heeft
Het zijn altijd aannames en bangmakerij.