Op donderdag 20 februari wordt door IVN Meijel een lezing gegeven door Jan Slaats over het hoogveenherstel in de Groote Peel. De lezing begint om 19:30 uur en is in het IVN-lokaal in Truijenhof Tomveld 2 in Meijel (5768CP). De toegang is gratis.
De Groote Peel
De Groote Peel is een Nationaal Park en een Natura2000 gebied, in een oorspronkelijk hoogveengebied. Doordat bijna alle veen uit de Groote Peel tot turf gemaakt is, is er geen actief hoogveen meer in het gebied aanwezig. In het Natura2000 document is het gebied grotendeels als een ‘herstellend’ hoogveen ingetekend. Dit zou op termijn uit moeten monden in een actief hoogveen.
Hoogveen ontwikkeld zich alleen in zeer voedselarm en zuur water liefst met een constant peil. Daardoor komt alleen regenwater in aanmerking voor het natter maken van het gebied. Het is dus zaak de regen, die in het gebied valt, zo lang mogelijk in het gebied vast te houden. Mogelijk met een zo constant mogelijk peil.
In de loop van de tijd is er in de Groote Peel veel gedaan om weer voldoende (regen)water vast te houden. In de periode van 2016 tot 2018 is er in de Groote Peel nog een groot project uitgevoerd (LIFE+ project) om het gebied structureel natter te krijgen en natter te houden. Het gebied is opnieuw in compartimenten ingedeeld en kades zijn verhoogt. Er zijn ook veel oude sloten en vaarten dicht of ondieper gemaakt, die bijna 100 jaar nadat ze gegraven zijn, nog steeds water afvoerden uit delen van het gebied. Ook een onderdeel van het project was het omleggen van de Eeuwselse Loop die een ontwaterend effect had in het gebied.
Tijdens deze lezing wordt uitgelegd wat een hoogveen is. De geschiedenis van het veen in het gebied wordt kort behandeld. Hierna wordt ingegaan op wat er in het gebied tijdens het LIFE+ project gebeurd is en waarom. Ook kijken we nog even wat er nu nog gebeurd of gaat gebeuren.
Er zijn nog geen reacties geplaatst