De gemeente Peel en Maas stond er in 2024 financieel goed voor. Hierdoor kon de gemeente – zoals al vele jaren het geval is – de gemeentelijke belastingen voor inwoners, ondernemers en organisaties laag houden. Ook bood dit de mogelijkheid om te investeren, bijvoorbeeld in goede voorzieningen, verkeersveiligheid en wonen.
Stevige basis voor de toekomst
De gemeente Peel en Maas sluit 2024 af met een positief resultaat van € 7.650.000. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om dit geld te reserveren voor de toekomst. Zo ligt er een stevige basis voor de komende jaren.
Het positief resultaat wordt vooral veroorzaakt door eenmalige extra bijdragen die de gemeente kreeg van het Rijk. Daar staat tegenover dat gemeenten de komende jaren minder geld ontvangen van het Rijk. De gemeente Peel en Maas bereidt zich hierop voor. Door geld toe te voegen aan de algemene reserve, de ‘spaarpot’ van de gemeente, kan de gemeente eventuele tegenvallers in de toekomst opvangen of eenmalige investeringen blijven doen.
Goede voorzieningen
In 2024 zijn de nodige stappen gezet als het gaat om goede voorzieningen. De Heuf werd aangekocht, de plannen voor het Pius Park kregen verder vorm en de verbouwing van MFA De Paort ging van start. Ook zijn vervolgstappen gezet voor nieuwe huisvesting van basisscholen en Buurtcollege Maas en Peel. Bij goede voorzieningen hoort ook een goed toegankelijke, groene en verkeersveilige openbare ruimte. In 2024 zijn de werkzaamheden aan de weg tussen Beringe en Meijel afgerond, met een nieuwe brug over het kanaal.
Iedereen doet mee
Met HAL9 is een broedplaats gecreëerd voor mensen die wat meer moeite hebben met het vinden van werk. Onder het motto ‘iedereen doet mee’ zijn stappen gezet voor een nieuwe toekomst voor de NLW, waarbij een combinatie met HAL9 wordt gemaakt.
Wonen
Wonen was in 2024 weer een belangrijk onderwerp, zowel bij de gemeente als in de dorpen. Het streven is nog altijd dat iedereen in Peel en Maas betaalbaar kan wonen, ook al is dit een pittige opgave. Er is gewerkt aan de verdere ontwikkeling van woningbouwplannen zoals Kuukven, Giel Peetershof, Antoniushof en Panningen-Zuid, en een ‘straatje erbij’ in bijvoorbeeld Beringe en Grashoek. Bij al deze inspanningen stond kwaliteit voorop, we hebben oog voor wat we achterlaten voor de volgende generaties.
Noodopvang in Maasbree
In Maasbree opende een noodopvang voor asielzoekers. Inwoners en vrijwilligers zetten zich in om de mensen te laten meedoen in de gemeenschap. Met ook een groot aantal Oekraïense vluchtelingen in de gemeente levert Peel en Maas een aanzienlijke bijdrage aan het opvangen van vluchtelingen in ons land.
Omgevingswet
Op 1 januari 2024 ging de Omgevingswet in. De gemeente Peel en Maas was hier goed op voorbereid. De gemeente heeft aanvragen volgens de nieuwe wet- en regelgeving in behandeling genomen en tegelijkertijd zijn ook nog bestemmingsplannen volgens de oude regels afgehandeld. Met deze bestemmingsplannen zijn allerlei ontwikkelingen mogelijk gemaakt, zoals woningbouw, de ontwikkeling van bedrijven of bijvoorbeeld het omzetten van een voormalig agrarisch bedrijf naar een nieuwe bestemming.
Jaarstukken 2024
Enkele andere opvallende zaken uit 2024: er is een energie-bespaaractie opgezet voor huishoudens met een lager inkomen, in voortuinen zijn meer dan 500 bomen geplant, er is extra aandacht besteed aan mentale gezondheid bij jongeren, Baarlo stond op een prachtige wijze stil bij de honderdste geboortedag van Tajiri, de samenwerkingsovereenkomst voor het Huis van Morgen is verlengd en voor de Heldense Bossen is een natuurbrandmanagementplan opgesteld. Dit blijkt uit de Jaarstukken 2024. Hiermee blikt de gemeente terug op het afgelopen jaar. De jaarstukken worden op 24 juni behandeld in de raadsvergadering. Als de gemeenteraad de jaarstukken dan goedkeurt, wordt het jaar 2024 daarmee (financieel) afgesloten.
Er zijn nog geen reacties geplaatst