Wat hebben we nog mooi weer gehad in oktober, maar ook nog begin november. Maar na 5 november is het toch wel erg grijs en koud geworden met soms wat motregen. Begin deze week is het harder gaan waaien en vallen er ook soms buien. Het lijkt er dus op dat het mooie weer nu echt voorbij is. De eerste nachtvorst hebben we ook al gehad, maar stelde dat niet zo heel veel voor.
Ger Theeuwen
Waar veel huisvrouwen (maar ook mannen) van gruwelen zijn spinnen en muizen die in deze tijd van het jaar wel eens naar binnen komen. De mannetjes van de huisspinnen worden namelijk in oktober/november volwassen en gaan dan op zoek naar een vrouwtje om te paren. Het is ’s nachts kouder en overdag warmt het langzamer op omdat de zon zo laag staat. Als het dan ook nog mistig is duurt het extra lang. Bosmuizen en veldmuizen willen ook wel een wat warmer plekje en komen daarom ook wel eens naar binnen.
Het wordt ’s morgens steeds later licht en ’s avonds steeds eerder donker. In het laatste weekend van oktober ging de wintertijd weer in en moesten we de klok(ken) een uur terugzetten. De tijd die we nu hebben, de wintertijd, is de echte originele tijd. Persoonlijk, en met mij vele anderen, ben ik er geen voorstander van om volgend jaar eind maart de klok een uur vooruit te zetten om de zomertijd weer in te voeren.
De boeren zijn druk in de weer om de laatste gewassen zoals mais, aardappelen en bieten van de velden te halen. De meeste bomen en planten laten hun blad vallen, of hebben dat al gedaan, en maken zich klaar voor de winter. De tijd van de boomvruchten zoals noten, eikels en kastanjes is ook zo goed als voorbij. De eekhoorns en Vlaamse gaaien hebben weer een voorraad voor de komende winter aangelegd, maar of ze die nog kunnen vinden als ze die nodig hebben is maar de vraag.
Paddenstoelen zijn nu overal te vinden en zijn vaak een heel geschikt object om foto’s van te maken. Het is hier in de omgeving ook heel erg mooi om eens een stevige wandeling te maken, met een tussenstop ergens op een terras voor een lekkere kop koffie of warme chocomel met of zonder slagroom.
Veel vogels komen uit het noorden of het oosten naar ons land om nog wat aan te sterken om dan door te vliegen naar het voor sommige soorten heel verre zuiden. Als je geluk hebt kun je nu vogels zien die je in de zomer niet in ons land ziet. Er zijn ook vogels die in ons land overwinteren zoals bijvoorbeeld de kramsvogel, de koperwiek en de keep. Ganzen zie je tegenwoordig het hele jaar in ons land, maar in de herfst en winter zijn het er toch wel heel veel meer en ook veel meer soorten. Kraanvogels trekken voornamelijk naar zuid Spanje of noordelijk Afrika om daar te overwinteren. Een mooi spreekwoord is: “Als je de kraanvogels hebt zien gaan, is het met het mooie weer gedaan.”
Egels en vleermuizen gaan zich opmaken voor hun winterslaap. Dassen houden geen winterslaap maar wel een soort van winterrust waarbij ze soms dagenlang niet uit hun burcht komen. Als ze er dan eens uit komen is dat meestal s ’nachts ze gaan dan voedsel zoeken en eten ongeveer alles wat ze tegenkomen van vruchten tot alles wat dierlijk is.
Dit is ook het seizoen van veel soorten groenten. Je moet hierbij denken aan pompoenen, boerenkool, pastinaak, schorseneren, knolselderij en heel veel koolsoorten. Voor spruiten is het nog te vroeg, want het bekende spreekwoord zegt: “Staan de bloemen op de ruiten, dan is het tijd voor spruiten” maar zover is het gelukkig nog niet. De echte Hollandse kost zoals erwtensoep en stamppot of zuurkool met worst of spek komt ook in veel gezinnen weer op tafel. De dagen gaan nog korten tot ongeveer Kerstmis (25 december) zei men vroeger. Maar in feite is dat niet zo, de dagen zijn even lang maar het is minder lang licht. Dat de dagen weer gaan lengen, dus dat het overdag langer licht is, ga je pas goed merken na Driekoningen (6 januari).
Nog even en dan zitten we echt in de donkere dagen voor Kerstmis.
Ger Theeuwen
Geef een antwoord