De laatste jaren is het schering en inslag, wateroverlast in alle denkbare vormen. Zeker in het zuiden van onze provincie. Het is triest om te zien hoe gezinnen worden getroffen door wateroverlast. Huizen, waar tijdens zo’n hoosbui zoals die tegenwoordig vaker voorkomen, in no time een halve meter water of meer staat is absoluut geen uitzondering. Dan zitten die gezinnen daar in de drek en de rotzooi en dan duurt de afhandeling van de schade ook nog eens veel te lang.
Column Ger Theeuwen
Vaak kan de riolering al dat water niet verwerken en komen er straten blank te staan. Putdeksels in het wegdek komen omhoog en soms komt zelfs de hele put omhoog wat natuurlijk tot erg gevaarlijke situatie kan leiden. Zelfs autowegen moeten tijdelijk worden afgesloten omdat er veel water op de rijbanen staat. Ook secundaire wegen komen soms onder water te staan. Dat was recent nog het geval op de zes bochtenweg richting Neerkant. Als je dan ziet hoe sommige automobilisten daar doorheen scheuren, dat is vragen om problemen, daar heb ik dan ook helemaal geen compassie mee. Op één dag is in sommige delen van Limburg net zoveel regen gevallen als normaal in de hele maand.
Al dat water kan niet afgevoerd worden door diverse omstandigheden. Omdat het in onze aangrenzende landen ook veel en hard regent komt dat water door de verschillende rivieren Limburg binnen. Dat maakt dat het waterpeil in de rivieren ook hoog is en dat belemmert de afvoer van het regenwater wat hier valt. Ook zijn in de vorige eeuw alle natuurlijke meanderende beken gedempt en vervangen door kaarsrechte beken die lang niet altijd op de laagste plekken gegraven zijn. Rivieren zijn gekanaliseerd, dat alles is niet bevorderlijk voor de afvoer of opslag van al dat regenwater. Mijn vader zei vroeger al “in een kromme bietenrij staan meer bieten dan in een rechte”. Dat is met een kromme beek of rivier ook zo, daar gaat meer water in dan in een rechte. Verder speelt ook nog een rol dat er steeds meer verharding komt. Denk hierbij aan wegen, parkeerplaatsen, pleinen en daken maar ook aan tuinen die vaak onderhoudsvriendelijk aangelegd moeten worden dus laten veel mensen de tuin bijna of zelfs helemaal betegelen of beklinkeren.Maar dat zorgt er wel voor dat het regenwater niet de grond in kan trekken.
Als er dan bij zo’n zware buien ook nog windstoten tot zeg maar tachtig kilometer per uur voorkomen waaien ook veel bomen om omdat de grond verzadigd is en de bomen in deze tijd vol in het blad staan. De hulpdiensten hebben dan handen vol werk om wegen en spoorwegen vrij te maken.
Dat er de laatste jaren vaak zo’n zware buien voorkomen, en vaak ook erg natte periodes afgewisseld worden met zeer warme en droge periodes schijnt door de klimaatverandering te komen.
Hier in ons dorp Meijel is er eigenlijk geen wateroverlast in de huizen, een enkele ondergelopen kelder daargelaten. Maar in het buitengebied van Meijel is wel degelijk sprake van ernstige wateroverlast. Veel landerijen konden dit jaar niet of veel te laat bewerkt worden. Daardoor is op veel plaatsen het poot- en zaaiseizoen ook veel te laat begonnen. Je ziet het aan de mais heel goed, op sommige velden is de mais al bijna twee meter hoog terwijl die op andere velden nog geen veertig centimeter hoog is. Veel aardappelen die vroeg gepoot werden zijn door de vele regen rot geworden in de grond. Dat begin juli nog aardappelen gepoot moeten worden heb ik nog nooit meegemaakt.
Al die nattigheid van de laatste maanden gaat straks heel zeker invloed hebben op de prijzen van aardappelen, wortelen, groenten en fruit. Ondanks het feit dat veel van dit soort producten in ons kleine landje worden ingevoerd zullen de prijsstijgingen toch wel onder het mom van een slechte oogst in ons eigen land worden doorgevoerd. Bovendien krijgen de boeren en tuinders die hier de genoemde producten verbouwen vaak maar een schijntje van wat die producten in de winkel kosten, dat is niet nieuw, dat is al jaren zo. Eerlijk vind ik dat niet, maar ja wat kun je daar aan doen?
Ger Theeuwen
Geef een antwoord