De Goede Doelenweek die eerder deze maand in heel Peel en Maas werd gehouden, heeft een totaalbedrag opgeleverd van € 165.000. Dat is ruim € 5.000 meer dan vorig jaar en het hoogste bedrag sinds de start van de gezamenlijke Goede Doelenweek in 2016.
Goede Doelenweek Peel en Maas
Elk dorp heeft inmiddels uitgerekend hoeveel geld ieder fonds of iedere stichting afzonderlijk krijgt. Die bedragen hangen af van wat de mensen hebben aangegeven op het formulier. Nogal wat mensen doneren echter een geldbedrag zónder het specifiek toe te kennen aan één of meerdere fondsen. Hun donatie wordt gelijk over alle deelnemende goede doelen verdeeld.
Groei cashloos doneren
Om doneren gemakkelijker te maken en omdat mensen tegenwoordig minder contant geld in huis hebben, maken de meeste dorpen inmiddels gebruik van een QR-code en/of bankmachtigingen. De dorpen die deze optie aanbieden zien elk jaar een stijging van het gebruik van deze cashloze manier van doneren. In Maasbree werd dit jaar maar liefst 80% van de donaties gedaan via een bankmachtiging. In Panningen kwam bijna de helft van het geld binnen via machtiging of QR-code.
Duizend vrijwilligers
Zo’n duizend vrijwilligers in de hele gemeente zijn elk jaar in touw om de GDW goed te laten verlopen. Het gaat om leden van de tien verschillende organisatiecomités in de dorpen, en talloze mensen die enveloppen verspreiden en weer ophalen, maar ook geldtellers tijdens de telavonden en mensen die het getelde geld digitaal verwerken. Omdat de dorpen inmiddels ruime ervaring hebben, is de jaarlijkse mega-operatie ook dit jaar weer zonder problemen verlopen.
Sociale betekenis
Met zoveel betrokken inwoners is de Goede Doelenweek voor menig dorp ook een week van gezelligheid en ontmoeting. Tijdens de vrijwilligersbijeenkomsten (b.v. het uitdelen van materialen en tijdens telavonden) worden banden verstevigd onder het genot van koffie en een (meestal gesponsord) stuk vlaai of cake. Vaak wordt de gelegenheid ook aangegrepen om vrijwilligers in het zonnetje te zetten voor bijvoorbeeld tien jaar trouwe dienst.
Bedrag per dorp
De (afgeronde) bedragen per dorp waren dit jaar als volgt:
Baarlo 19.300 / Beringe 8.800 / Egchel 5.250 / Grashoek 6.750 / Helden 27.000 / Kessel en Kessel-Eik 12.300 / Koningslust 5.100 / Maasbree 29.000 / Meijel 22.900 / Panningen 28.500.
De dorpscomités willen nadrukkelijk alle gevers bedanken voor hun bijdrage.
Geef een antwoord