Volgende week (van 8 tot 12 april) is het weer zover: dan vindt in heel Peel en Maas weer de Goede Doelenweek plaats. De banners hangen inmiddels op tal van plaatsen, en de vrijwilligers staan in de startblokken voor de grote inzamelactie. Deze week stoppen zij alvast de bekende enveloppen in de brievenbus.
Goede Doelenweek
De Goede Doelenweek is inmiddels een fenomeen dat niet meer weg te denken is in heel Noord-Limburg en het oostelijke deel van Brabant. Venray had in 2007 de primeur, waarna deze nieuwe vorm van geld inzamelen zich snel uitbreidde. Ruim tien jaar geleden begon ook in Peel en Maas het ene dorp na het andere de vele aparte collectes in te ruilen voor één grote inzamelingsactie. Al snel besloten alle elf dorpen om hun actie samen in dezelfde week te houden. Ze hebben de beschikking over bijna duizend (!) vrijwilligers.
Enorm bedrag
De Goede Doelenweek heeft duidelijke voordelen: voor inwoners betekent het minder mensen aan de deur voor aparte collectes, en voor de stichtingen en fondsen die meedoen is één gezamenlijke week beter te organiseren. Ze leveren ook veel geld op. In Peel en Maas gaven inwoners vorig jaar het enorme bedrag van € 160.600 aan organisaties als het Rode Kruis, KWF Kankerbestrijding, Alzheimer Nederland of de Hartstichting. De organisatoren hopen ook nu weer dat iedereen vanaf maandag een goedgevulde envelop klaar heeft liggen bij de deur.
QR-code en incasso
Omdat mensen tegenwoordig minder contant geld in huis hebben, bieden steeds meer dorpen ook de mogelijkheid om te betalen via incasso of door het scannen van een QR-code. Zowel bij incassobetalingen als bij gebruik van de QR-code kan iedereen op de bekende intekenlijst aangeven hoe ze het gedoneerde totaalbedrag verdelen over de verschillende stichtingen en fondsen.
Mooie oplossing
Inmiddels hebben in heel Nederland bijna 180 dorpen een Goede Doelenweek. De meeste liggen dus in Brabant en Limburg, maar ook in Gelderland en Overijssel stappen dorpen nu over. In het begin waren veel goede doelen niet blij met de overstappers. Een aantal vond het jammer dat ze zich nu minder duidelijk kunnen profileren. Dat sentiment is nu omgeslagen: de meeste fondsen hebben grote waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers en zijn dankbaar voor de donaties die zij via de Goede Doelenweken ontvangen. En op plekken waar het bijna niet meer te doen is om nieuwe collectanten te vinden, wordt het gezien als een mooie oplossing.
Geef een antwoord