Op deze site waren de afgelopen weken de volgende twee berichten te lezen:
- 16 maart 2024 – Het broedseizoen is begonnen, honden aan de lijn
- 26 maart 2024 – Kraamkamer van de natuur: extra aandacht voor de openstellingsregels
In het eerste bericht roepen de gezamenlijke natuurorganisaties, waaronder Het Limburgs Landschap, de bezoekers op met een gezamenlijke actie ‘Kraamkamer van Moeder Natuur’ om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. In het tweede bericht is te lezen dat op 24 maart 2024 door de samenwerkende organisaties een handhavingsactie werd gehouden in het buitengebied. Groene boa’s van Staatsbosbeheer, SSIB (Samen Sterk In Brabant), SSIL (Samen Sterk In Limburg) en politie Peelland gingen samen op pad in de natuurgebieden van de Peel en het buitengebied.
Ger Theeuwen
Als eerste wil ik zeggen dat ik het helemaal eens ben met de oproep van de natuurorganisaties in het eerste bericht. Als tweede vind ik de handhavingsactie zoals in het tweede bericht weergegeven is ook helemaal prima.
Waarom ik op deze berichten dan reageer zult u zich nu wel afvragen. Nou, dat ga ik u proberen uit te leggen. Eerst iets over mezelf vertellen. Ik loop al geruime tijd op deze aardbol rond en heb altijd een heel groot hart gehad, en nog steeds, voor alles wat groeit en bloeit. Ik ben al 54 jaren in het bezit van een jachtakte, of zoals die tegenwoordig heet ‘Omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteiten‘. Ook heb ik met goed gevolg het groene boa examen afgelegd en ben ik daarna ongeveer 15 jaar als jachtopzichter (naast mijn vaste baan) werkzaam geweest. Ik ben van mening, en met mij vele andere groene praktijkmensen, dat als we willen behouden wat we nu nog hebben, er soorten beheerd zullen moeten worden. Als we dat niet doen of niet mogen doen zullen er vele soorten heel zeker verdwijnen.
Waar ik moeite mee heb is dat steeds meer tbo’s (terrein beherende organisaties) de jacht op hun terreinen gaan beperken of helemaal niet meer toestaan. Dat heeft zeer nadelige gevolgen voor de natuur zeker in het broedseizoen van de bodembroeders en in de tijd dat de kleine zoogdieren en reeën hun jongen krijgen. Alle natuurorganisaties en tbo’s klagen er al jaren over dat de weidevogelstand dramatisch achteruit gaat, maar dat is (gedeeltelijk) eigen schuld. Natuurlijk moet je niet alle in het wild levende predatoren uitroeien, wat overigens ook niet zou lukken al zou je het willen. Maar beheren (zorgen dat er niet te veel komen) is wat anders maar wel zeer aan te bevelen, maar dat laten zelfs de meeste tbo’s niet toe.
Neem nou als voorbeeld de vossen, die struinen 24 uur per dag 7 dagen per week door de natuurgebieden en de in de verre omtrek liggende akkers en weilanden rond. Alles wat ze vinden en wat eetbaar is, zelfs reekalveren, vreten ze op of nemen ze mee voor hun jongen. De vossen krijgen in dezelfde periode hun jongen dan de meeste bodembroeders, kleine zoogdieren en reeën. En er lopen veel, nee heel veel vossen rond, zeker in en rond Nationaal Park De Groote Peel. Je kunt in het veld nog geen vijftig meter lopen zonder een vossenspoor tegen te komen. Een vos kan wel tot 10 jongen krijgen en u begrijpt dat er dan heel veel voedsel aangesleept zal moeten worden. Daarom is het ook helemaal niet gek dat de stand van de bodembroeders zoals de kievit, grutto, wulp, patrijs, fazant en al die kleine vogeltjes die op de grond broeden en zelfs amfibieën zo achteruit gaat.
Er zijn in het wild veel meer predatoren dan de vos die een ongunstige invloed hebben op die kwetsbare groepen bijvoorbeeld de kraai, ekster, kauw, gaai, reiger, ooievaar, wolf, das, wasbeer, al dan niet verwilderde katten, marter, bunzing, hermelijn, wezel, verschillende soorten ratten, roofvogels en niet te vergeten de wilde zwijnen. De meeste van de laatstgenoemde hebben een beschermde status. Ik weet ook wel dat er nog meer factoren zijn die een negatieve invloed op de natuur hebben. Maar het beheren waar ik het in deze column over gehad heb is redelijk simpel uit te voeren en zal een enorm positief effect hebben.
Mijn oproep aan de natuurorganisaties en de tbo’s is dan ook eenvoudig maar wel dringend. Kijk eens kritisch naar waar jullie mee bezig zijn en pas eventueel jullie beleid aan, de natuur zal er wel bij varen. Het is van het allergrootste belang, het is nog niet te laat maar wel de hoogste tijd, het is wat dat betreft al 2 voor 12. Verder hoop ik op eerlijke en gefundeerde reacties van natuurorganisaties, tbo’s of anderen die zich geroepen voelen om hierop te reageren zonder onzin als “je moet de natuur zijn gang laten gaan”.
Ger Theeuwen