Waarom gebruiken we toch zo graag ”vroeger was alles beter”? Een verklaring hiervoor is te vinden in de gevoelens van machteloosheid, we voelen ons machte-loos over de huidige situatie, waardoor we met een soort roze bril op naar het verleden kijken. Dat is in deze tijd misschien wel deels terecht, maar onbewust gaan we het verleden toch verheerlijken.
Uiteraard zijn we niet allemaal even negatief over de huidige samenleving. Er is ook een groot deel van de bevolking dat tevreden is. Dat betekend niet dat zij niet door een roze bril terugkijken naar het verleden.
Door de jaren heen vervagen en veranderen onze herinneringen waardoor sommige momenten er rooskleuriger uitzien dan dat ze in werkelijkheid waren. We hebben allemaal wel een lijstje met typische uitspraken en gezegdes die we regelmatig van onze ouders of grootouders te horen kregen. Of misschien gebruik je zelf wel eens een ouderwetse uitspraak, waarop je kinderen vervolgens reageren met “wat zeg jij nou”? Vroeger was alles beter dan nu, maar vroeger is gelukkig voorbij.
Ik hoor vaak dat de jeugd van tegenwoordig niet deugt, maar ik ben het daar niet mee eens. De jeugd is niet anders dan vroeger, maar de omstandigheden zijn anders. Toen ik jong was wist ik nog niet eens dat er drugs bestonden, dus was de verleiding er ook niet om er aan te beginnen. De opvoeding van de jeugd verloopt nu anders, beide ouders werken en weten niet altijd wat hun kinderen doen. Soms gaan ze met verkeerde vrienden om, de ouders merken dat te laat, dus ze worden niet op tijd gecorrigeerd. Dan kan het wel eens uit de hand lopen, maar ligt dat dan aan de jeugd? De jeugd van nu heeft weinig armoede gekend, uitzonderingen daargelaten. Ze groeien op met veel meer mogelijkheden dan dat wij hadden, maar maakt ze dat verwend? Nee.
Uit de overvloed van uitspraken over vroeger wil ik er toch enkele noemen waar je even over na kunt denken: Ook vroeger was niet alles zoals het vroeger was. Overspannen leraren mogen tegenwoordig thuisblijven, in mijn beleving gingen ze vroeger in dat stadium pas lesgeven. Heel vroeger had men de pijnbank en nu hebben we de pers.
Vroeger deed men al vrij snel een doodzonde, tegenwoordig is het al vrij snel een doodzonde als men iets niet doet.
Vroeger had men zich eerder moeten realiseren waar het allemaal te laat voor is.
Vroeger had je politici die schetsten een droom en die hadden een plan om die droom te verwerkelijken. Nu heb je alleen nog maar politici die een nachtmerrie schetsen en een droom hebben om die nachtmerrie te voorkomen.
Knap zeg, dat ze vroeger op houten schaatsen wereldkampioen konden worden. Vroeger was de lucht niet vies, maar seks wel. “De goede oude tijd” is de oorzaak van de huidige slechte tijd.
Vroeger was alles beter… Oordeel daar zelf maar over.
Geef een antwoord