Dorpscoöperatie Steingood en duurzaam energiebedrijf Pure Energie hebben een concreet plan gemaakt voor zonnepark De Schorf, een zonnepark beoogd nabij Beringe. Dit plan staat vanaf nu op de website: www.zonneparkdeschorf.nl. Steingood en Pure Energie horen graag wat inwoners, maatschappelijke organisaties en overige belangstellenden van dit plan vinden.
Concreet plan gemaakt
Vanaf maart 2019 infomeren Steingood en Pure Energie de omgeving over hun idee voor Zonnepark De Schorf. In oktober 2019 meldden ze dat ze een concreet plan gingen maken voor het zonnepark. Hierbij zouden ze de opmerkingen van omwonenden en maatschappelijke organisaties die ze hadden gekregen, betrekken. Inmiddels is dit plan gereed en delen ze dit graag met omwonenden, maatschappelijke organisaties en overige belangstellenden.
Dit concrete plan bestaat uit een landschappelijk inpassingsplan. Dit plan beschrijft onder andere waar het zonnepark komt, hoe groot het wordt en welke maatregelen worden genomen om het zonnepark landschappelijk in te passen, de natuur een impuls te geven en hinder te beperken.
Afmetingen en productie
Het plan is een zonnepark van 28 hectare groot. Conform de gedragscode Zon op Land van branchevereniging Holland Solar wordt minimaal 25 procent van het totaal beschikbare oppervlak niet bebouwd met zonnepanelen. Dat betekent dat er maximaal 21 hectare aan zonnepanelen komt en minimaal 7 hectare wordt benut voor landschap en natuur. De verwachte productie van
een zonnepark van deze omvang is minimaal circa 21 miljoen kWh per jaar. Daarmee kan het circa 8 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Peel en Maas opwekken.
Struweel en kruiden rondom het zonnepark
In hoofdlijnen komt het erop neer dat om het zonnepark een zoom met kruiden en struweel wordt geplant. Deze strook is 20 tot 30 meter breed en 4 tot 8 meter hoog. Hiermee wordt het zicht op het zonnepark weggenomen, omdat de panelen zelf circa 2,5 meter als hoogste punt hebben.
Kruidenrijk grasland en sloten natuurvriendelijker
Daarnaast wordt er kruidenrijk grasland onder en tussen de panelen gezaaid. Verder worden de bestaande sloten in het plangebied natuurvriendelijker gemaakt (minder steile oevers en ondiepere delen) waardoor hier meer leven in kan komen.
Goed voor boerenlandvogels
Bovenstaande maatregelen zorgen ervoor dat het zonnepark met name voor boerenlandvogels zoals de patrijs een interessant leefgebied wordt.
Benieuwd naar reacties
Steingood en Pure Energie horen graag wat inwoners, maatschappelijke organisaties en overige belangstellenden vinden van dit plan voor zonnepark De Schorf. Er is nog geen vergunning bij de gemeente aangevraagd, dus naar aanleiding van reacties kan het plan nog worden aangepast. Wel moet daarbij worden beoordeeld of ideeën of wensen mogelijk zijn binnen de technische, juridische en financiële mogelijkheden, maar Steingood en Pure Energie staan open voor opmerkingen, vragen en suggesties. Reacties kunnen worden gestuurd naar info@zonneparkdeschorf.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen, omgevingsmanager bij Pure Energie, op 06-57870755. Steingood en Pure Energie horen graag vóór 1 september wat belangstellenden van dit plan vinden.
Omgeving mede-eigenaar van zonnepark
Onderdeel van het plan is dat de omgeving, zoals omwonenden, mede-eigenaar kan worden van het zonnepark en erin kan mee-investeren. Dit wordt georganiseerd door dorpscoöperatie Steingood. Daarvoor hebben Steingood en Pure Energie een samenwerkingsovereenkomst gesloten: zowel Steingood als Pure Energie wordt voor 50 procent eigenaar van het zonnepark. Indien u daarover meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met Thijs Rutten en Bert Coppelmans van de werkgroep duurzaamheid van Steingood via het mailadres en telefoonnummer van Thijs Rutten: maerutten@home.nl of 06 – 80086683.
Omgevingsfonds
Ook komt er een omgevingsfonds. De omvang van dit fonds is gekoppeld aan de jaarlijkse productie van het zonnepark: 0,50 euro per opgewekte megawattuur (MWh = 1000 kWh), voor een periode van 15 jaar. Met een verwachte productie van circa 21.000 MWh per jaar resulteert dat in een omgevingsfonds van circa 10.500 euro per jaar. Dit is een bedrag ter indicatie waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. De jaarlijkse bijdrage aan het omgevingsfonds is afhankelijk van de daadwerkelijk gerealiseerde productie van het gerealiseerde zonnepark.
Waaraan het omgevingsfonds wordt besteed, willen Steingood en Pure Energie vooral in samenspraak met de omgeving bepalen. Als mogelijkheid dragen zij graag aan dat het omgevingsfonds ter beschikking wordt gesteld aan bredere maatschappelijke projecten, initiatieven of voorzieningen in een wijder gebied rondom het zonnepark. Dit kunnen bijvoorbeeld voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn, sport of onderwijs zijn, maar ook andere voorzieningen die bijdragen aan de lokale en/of regionale maatschappij.
Met name Steingood is betrokken bij het vormgeven van wat tot nu toe een solidariteitsfonds heet. Er worden meer duurzame energieprojecten in de gemeente Peel en Maas gerealiseerd die een omgevingsfonds ter beschikking stellen. Het idee is deze fondsen samen te voegen en hieruit in samenspraak met de samenleving voorzieningen of projecten te starten of te ondersteunen.
Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de nieuwsbrief op www.zonneparkdeschorf.nl
Geef een antwoord