Bij de raadsvergadering van 25 juni 2019 heeft de fractie Lokaal Peel&Maas een motie ingediend betreffende beleid groen, biodiversiteit in onze leefomgeving. Dit naar aanleiding van het raadsvoorstel POL regionale visie Land- en Tuinbouw. In deze visie werd geconstateerd, dat de biodiversiteit ook in Peel en Maas schrikbarend afgenomen is.
Biodiversiteit
Voorafgaand aan de verkiezingen, op 8 maart 2018 werd in een lijsttrekkersdebat, georganiseerd door de IVN afdelingen in Peel en Maas, de conclusie getrokken, dat biodiversiteit schrikbarend was afgenomen. Deze zorg werd toen onderschreven door alle afgevaardigden van de politieke partijen. ”Begrijpelijk daarom, dat onze motie door een grote meerderheid van de raad aangenomen werd. Om onze zorg over de alsmaar afnemende biodiversiteit en het groen in Peel en Maas kracht bij te zetten hebben wij het college opgeroepen actie te ondernemen. Nadrukkelijk hebben we gemeld dat wij de ‘schuld’ niet bij de agrariërs leggen, maar dat agrariërs wel een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan hernieuwde ontwikkeling en groei van biodiversiteit. Ergo, dat zij daar graag aan mee zullen werken,” aldus de fractie Lokaal Peel&Maas
De gevraagde acties uit de motie waren:
- Om uiterlijk november 2019 een raadsbijeenkomst te organiseren met betrokkenen die nauw betrokken zijn bij deze materie
- In deze raadsbijeenkomst uiteen te zetten hoe het gesteld is met groen en biodiversiteit in onze gemeente (wat is er geregeld, wat zou er mogelijk zijn?)
- Na deze raadsbijeenkomst, in nauw overleg met de raad, toe te werken naar beleidsregels voor groen en biodiversiteit
- Uiterlijk medio 2020 beleid vast te stellen inzake groen en biodiversiteit.
”De bijeenkomst dreigde op te gaan in een groot overleg waardoor de doelstelling van onze motie onder zou sneeuwen. Daarom hebben wij als Lokaal Peel&Maas geëist dat de bijeenkomst door zou gaan zoals gevraagd. Er heeft vorig jaar november een bijeenkomst plaatsgevonden waar wat flarden van activiteiten benoemd werden, we hebben u direct gemeld dat dit te summier was. Bovendien waren er alleen maar een paar ambtenaren die presenteerden en niet breed met andere organisaties zoals we dat gevraagd hadden.
Wij hebben u daarna opgeroepen om dit thema samen met deskundigen op het gebied van flora en fauna te laten uitwerken en biodiversiteit en groen niet weg te stoppen in de duurzaamheidsagenda. Ook hebben wij gemeld dat wij het van groot belang vinden om iedereen in Peel en Maas hierover te informeren (ook de presentatie die wij in november voorgeschoteld kregen) en een discussie gemeente breed te voeren.”
Door de fractie ingediende vragen:
- Het eerste halfjaar is bijna voorbij, kan het zijn dat wij nog geen beleidsregels gezien hebben ? Waarom niet en wanneer komen deze dan wel?
- Wanneer gaat u de inwoners van onze gemeente informeren over de reeds ondernomen acties en de geplande acties ? Welke acties zijn dit ?
- Kan het kloppen dat het groen juist afgenomen is sinds het afgelopen jaar/half jaar ? Bijvoorbeeld door de kap van bomen ?
- Was die kap van bomen allemaal wel echt zo noodzakelijk ?
- Heeft u in beeld wat de gevolgen zijn voor biodiversiteit en fauna in Peel en Maas door de kap van voornamelijk oudere bomen ? Zo ja, welk effect is dat ?
- Wanneer organiseert u een bijeenkomst voor de Raad samen met koplopersop het gebied van biodiversiteit en fauna ?
Geef een antwoord