Op maandag 6 januari 2025 was de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Peel en Maas. De gemeente kijkt terug op een mooie bijeenkomst. Burgemeester Bob Vostermans gaf zijn nieuwjaarstoespraak. Hij ging in op de situatie in ons land en in de wereld, in relatie tot het leven in Peel en Maas.
Nieuwjaarstoespraak
Beste mensen,
Wat fijn dat u er bent. Op deze nieuwjaarsbijeenkomst, waar we samen het nieuwe jaar inluiden. Vanaf deze plek wil ik u, namens het gemeentebestuur, een heel gelukkig en gezond 2025 wensen. Ik hoop dat u het jaar goed bent begonnen en dat u dit een mooi vervolg kunt geven.
Beste mensen, het is ook een bijzonder moment. Want op 1 januari 2025 bestond deze gemeente 15 jaar. 15 jaar Peel en Maas. Een periode waarin we met elkaar veel goeds hebben opgebouwd. Daar kunnen we de komende jaren op verder bouwen. Maar als je 15 jaar bent, ga je ook anders naar de wereld kijken. Wat is mijn rol en hoe verhoud ik me tot anderen? Wat voor gemeente willen we zijn? Of blijven? En hoe zien we onze rol in de regio? Het komende jaar gaan we aan de slag om antwoorden te vinden op dit soort vragen.
2025 wordt een jaar vol uitdagingen en misschien ook wel zorgen. Maar zeker ook een jaar van nieuwe kansen en mogelijkheden. Het wordt mijn eerste volle jaar als burgemeester van deze prachtige gemeente. Ik kijk er enorm naar uit om veel mensen te ontmoeten en meegenomen te worden in de prachtige initiatieven die er zijn. En ik hoop er ook voor u te zijn op de momenten van teleurstelling of verdriet.
Zojuist hebben we kunnen kijken naar een terugblik op 2024. Dan zie je al die bijzondere momenten weer voorbij komen. Voor mij persoonlijk natuurlijk mijn installatie als burgemeester van deze prachtige gemeente. Een nieuw avontuur, dat op 1 oktober 2024 begon. Als ik daarop terugkijk, dan heb ik het vooral ervaren als een zachte landing, waarbij ik door de gemeenteraad, de organisatie en de inwoners heel hartelijk ben ontvangen. Dank u wel daarvoor.
Er ligt een mooie basis om in dit nieuwe jaar mee verder te gaan. De komende periode ga ik op bezoek in alle 11 dorpen van Peel en Maas om nader kennis te maken. Het zijn momenten om naar uit te kijken.
En die momenten zijn er dit jaar nog veel meer. In het voorjaar kunnen we nog één keer naar EgoPop. Ik hoop dat iedereen nog eens extra kan genieten van deze allerlaatste editie. Over niet al te lange tijd staat de vastelaovend voor de deur. Met dit jaar de machtsoverdracht in Kessel, waar de Kevers 6×11 jaar bestaan. Proficiat Kevers met jullie jubileum. En wat te denken van schutterij Sint Antonius & Sint Petrus Baarlo, zij bestaan dit jaar maar liefst 150 jaar. Ze zijn hier vandaag aanwezig en wat mij betreft verdienen ze een warm applaus.
Wie hier vandaag ook aanwezig is, is Nikki Selen. Nikki, jij hebt de Limburgse Popprijs gewonnen in de categorie young professional. Iets om trots op te zijn. Straks zul jij je muzikale talent laten horen op deze nieuwjaarsbijeenkomst. Ook daar kijken we naar uit.
Natuurlijk wordt 2025 ook weer een jaar van de nodige uitdagingen. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat iedereen die graag in Peel en Maas wil wonen, een betaalbare woning vindt? Dat valt nog niet mee. De achterstand die we in ons land hebben opgelopen op de woningmarkt, lopen we niet zomaar in. Daar moeten we met alle betrokken partijen keihard aan blijven werken. Gelukkig doen we dat op een manier die bij Peel en Maas past, in samenwerking en in samenspraak. Laten we met elkaar het goede gesprek hierover blijven voeren, ook op de momenten dat het schuurt op de inhoud.
Voor mensen met geldzorgen blijven het lastige tijden. De prijzen in de supermarkt en die van energie en benzine zakken maar niet. Het zorgt niet alleen voor financiële problemen, het kan ook stress met zich meebrengen in een gezin. De gezinnen die dit overkomt, laten we niet los. Een netwerk van mensen en organisaties staat voor u klaar. Vanuit de gemeente zorgen we voor passende regelingen om gezinnen een steun in de rug te geven.
Hoe gaan onze jongeren het doen in dit nieuwe jaar? De jeugd heeft de toekomst, maar hoe ziet die toekomst eruit? Als je kijkt naar de situatie in de wereld, met oorlogen, natuurrampen en mensen die op de vlucht zijn, dan staan we er niet best voor. En toch wil ik niet zo somber zijn. Ik zie namelijk dat veel jongeren het hartstikke goed doen en met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Het is ons heel wat waard dat ook de jongeren die even niet zo lekker in hun vel zitten, aangehaakt blijven. Daar moeten we met alle betrokken partijen op blijven inzetten.
Als we kijken naar de gemeenschappen van Peel en Maas, dan zien we dat zelfsturing nog altijd hoogtij viert. Ik mocht dit het afgelopen jaar zelf al ervaren, bij de viering van 100 jaar Tajiri in Baarlo, en Kessel en Maasbree die op een bijzondere manier stil stonden bij 80 jaar bevrijding. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ik heb hier enorme bewondering voor en ik hoop dit jaar nog vaak kennis te mogen maken met dit soort initiatieven.
Deze kracht van de gemeenschap sterkt mij ook in de gedachte dat het niet alleen maar kommer en kwel is in de wereld. Ook al zijn de zorgen die worden uitgesproken terecht. Zo ook door de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, die in zijn eerste toespraak meteen vertelt dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog. Iets dat we ons nauwelijks nog voor kunnen stellen, komt opeens toch dichtbij. In Oekraïne vechten ze aan de randen van Europa en ook in het Midden-Oosten blijft het erg onrustig. Het zijn situaties die zomaar verder kunnen escaleren, en hoe ziet onze wereld er dan uit?
In Peel en Maas hebben we de gevolgen van oorlog al ondervonden. In deze gemeente worden ruim 700 mensen uit Oekraïne opgevangen. En met de noodopvang in Maasbree bieden we een veilige plek voor vluchtelingen uit andere landen. Veel inwoners, ondernemers en organisaties zetten zich in om deze mensen op een fijne manier mee te laten doen in onze samenleving.
Wat daarbij niet altijd helpt is de discussie die over dit onderwerp wordt gevoerd in Den Haag. Waar met grote woorden over dit vraagstuk wordt gesproken. Spierballentaal voert de boventoon. Iets waar de politiek in Den Haag zich sowieso graag van dient. Elkaar proberen te overtreffen met oneliners. De aanval te openen door meteen een standpunt in te nemen, in plaats van eerst eens een vraag te stellen. Ik zou zeggen: ben eens wat minder met elkaar bezig daar in Den Haag en leg wat meer de verbinding met de mensen in het land.
Onze gouverneur, Emile Roemer, refereerde hier afgelopen week ook aan in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij deed een oproep voor meer verbinding en verdraagzaamheid. Iets dat uit mijn hart is gegrepen. Ik prijs me dan ook gelukkig met hoe het er in de raadzaal in Peel en Maas aan toe gaat. Natuurlijk mag er scherpte in een debat zitten, maar wel altijd met fatsoen en met respect voor elkaar. Dat gebeurt gelukkig ook. Ik ben graag de voorzitter die het debat op die manier mogelijk maakt.
Respect en fatsoen zijn sowieso zaken die in 2025 vaker de boventoon mogen voeren. Laten we in dit nieuwe jaar dan ook de woorden zoeken die hierbij passen. En die woorden vervolgens omzetten in daden. Niet zoals het afgelopen jaar, toen polarisatie het woord van het jaar werd. En voor kinderen het woord ‘bruh’, om een teleurstelling uit te drukken. Het zou zo mooi zijn als dit wordt omgezet in ‘yeah’ of een ander woord dat kinderen zelf bedenken om blijdschap uit te drukken.
Saamhorigheid in plaats van polarisatie.
Een vraag in plaats van een standpunt.
Vrede in plaats van gevecht.En laten we blijven samenwerken. Waarbij we soms ook over onze grenzen heen stappen. Met de Duitse stad Grevenbroich, in partnerschap verbonden met Kessel, doen we dat letterlijk, over de landsgrens heen. Het doet mij deugd u een mooie nieuwjaarswens te kunnen tonen van de burgemeester van deze stad.
Het filmpje van burgemeester Klaus Krützen van Grevenbroich is vertoond.
Beste mensen, ik kom bijna tot een afronding van deze nieuwjaarstoespraak. Een toespraak waarin ik heb geprobeerd u iets mee te geven over de situatie in ons land en in de wereld, in verhouding tot het leven Peel en Maas. Het goede leven, zoals we hier zeggen. Een Peel en Maas waarin ieder dorp zingt zoals het gebekt is, maar waarin uiteindelijk de saamhorigheid de boventoon voert.
En dat wordt wat mij betreft op een hele mooie manier tot uiting gebracht in het Peel en Maas Lied. We waren zojuist nog live getuige van een voordracht van het lied. Een lied over de gemeenschappen, de rust en de ruimte en wat ons in Peel en Maas verbindt. Een nummer bedacht, geschreven en gezongen voor en door inwoners. Door de schrijvers Robert Janssen, Marijke Gijsen, Job van Hoof en Jerome Lenders. En de zangers Rianne Jansen, Pim van Wylick, Geert Geurts en Sandra Korsten. Op initiatief van Omroep P&M en PopPlaza.
Het is mij een groot genoegen om vandaag, hier op deze nieuwjaarsbijeenkomst, bekend te mogen maken dat de PopPlaza Popprijs voor beste nummer gaat naar het Peel en Maas Lied. Van harte gefeliciteerd!
Jullie mogen naar voren komen om de prijs in ontvangst te nemen.
De PopPlaza Popprijs is uitgereikt.
Beste mensen, hartelijk bedankt voor uw aandacht. Geniet nog van deze nieuwjaarsbijeenkomst. Ik wil afsluiten door samen het glas te heffen en te proosten op het nieuwe jaar 2025. Proost!
Geef een antwoord