Op het perceel aan de Roggelsedijk 11b in Meijel staat een kas met in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Het bouwwerk wordt al vanaf 2020 gebruikt voor het opwekken en leveren van elektriciteit, zonder dat sprake is van een glastuinbouwbedrijf. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. In 2022 heeft de gemeente Peel en Maas een last onder dwangsom opgelegd, met als doel de overtreding te beëindigen en beëindigd te houden.
Rechtbank
Tegen dit besluit hebben de eigenaren beroep ingesteld bij de rechtbank en ze hebben de rechter ook gevraagd een voorlopig voorziening te treffen. Op 20 augustus heeft rechtbank Limburg uitspraak gedaan, in de voorlopige voorziening en ook meteen in het beroep. Het college heeft de last onder dwangsom opgelegd aan drie BV’s en de eigenaar van deze BV’s in persoon. Voor één van deze bv’s heeft de rechter geoordeeld dat deze BV niet kan worden aangemerkt als overtreder. Voor zover het deze BV betreft, vernietigt de rechtbank het handhavingsbesluit. Voor de overige BV’s en de eigenaar blijft de last onder dwangsom in stand. Het verzoek om voorlopige voorziening is afgewezen.
Dit betekent dat het handhavingsbesluit bij de rechtbank (voor twee BV’s en de eigenaar daarvan) overeind is gebleven en de gemeente de handhaving kan voortzetten. Overtreder(s) dienen maatregelen te nemen om de overtreding te beëindigen. Concreet betekent dit dat de zonnepanelen uit gezet moeten worden, zolang het bouwwerk niet wordt gebruikt voor de exploitatie van een glastuinbouwbedrijf.
Tegen de uitspraak van de rechtbank kan nog hoger beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Geef een antwoord