Afgelopen week was een groep nieuwe werknemers van gemeente Peel en Maas op bezoek bij Oppe Koffie. Onderweg in hun tour door Peel en Maas kwamen ze rond koffietijd (natuurlijk) aan voor een versnapering bij het Koffiehuis van Oppe Koffie.
Oppe Koffie
Peelgeluk
Hier werden ze onder het genot van een kop koffie met vers gebak uit eigen bakkeuken, enthousiast toegesproken door Joost Stemkens over Peelgeluk en sociale duurzaamheid.
Sociale duurzaamheid
Sociale duurzaamheid staat voor het bijhouden of verbeteren van het welzijn van mensen in huidige en in toekomstige generaties. Het is een verzameling van waardes, principes en indicatoren uiteenlopend van sociale rechtvaardigheid, bestendigheid van een gemeenschap, inclusie, diversiteit, sociale cohesie, sociaal kapitaal, participatie en veiligheid. “We herkennen deze termen in de visie, maar vooral ons dagelijks handelen bij Oppe Koffie”, vertelt mede-eigenaar Bertine van Oppe Koffie in haar deel van de presentatie.
Diversiteit
“Bij Oppe Koffie”, vervolgt ze, “is een divers team werkzaam en wordt gewerkt vanuit de visie van het diversiteitsbeleid, waar men uitgaat van de kwaliteiten van een persoon en deze benut op het juiste moment en de meest passende functie. Oppe Koffie voert dit beleid middels arbeidsmatige dagbesteding, in samenwerking met Dorpsontmoeting in het Koffiehuis uit, dit door o.a. minderheden een plek te bieden.”
Welzijn van huidige generaties
“Door onze intensieve samenwerking van Dagbesteding en Dorpsontmoeting, combineren we het talent van de een met de vraag van de ander en vice versa. Ze versterken hiermee elkaar. We verbinden zo twee generaties van met name jong volwassenen met een beperking en de ouderen. Het talent van de een, is het antwoord voor de ander.”
Participatie
Maar ook het andere aanbod dagbesteding werkt verbindend. Zo is er Werk in de wijk, dit betekent dat een medewerker in dagbesteding oud glas ophaalt bij ouderen, met hen een praatje maakt en dit glas in de glascontainer doet. Een ander werkt wekelijks mee in een winkeltje in het dorp en de volgende in het zorgcentrum, de school of het kinderdagverblijf. Op deze manier participeren ze niet alleen in de maatschappij maar hebben ze er daadwerkelijk een rol: ze horen erbij, omdat ze met hun talent iets toevoegen. Dat vergroot hun zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde.
Talent en eigen regie
“Onze dagelijkse taak is dan ook te signaleren of onze ondersteuning passend is en deze aanpassen. Eigen regie en vergroten van zelfstandigheid verbetert het welzijn van onze medewerker in dagbesteding voor de toekomst.
We gaan daarom met elke nieuwe medewerker samen op zoek naar hun talent en hun hulpvraag tot ontwikkeling. En passen hier het taakaanbod en onze begeleiding op aan. Want deze ontwikkeling is niet vanzelfsprekend en gaat niet vanzelf. En soms is behoud van vaardigheden het hoogst haalbare.”
Durven aanpassen
Onlangs is het aanbod bínnen deze muren drastisch aangepast: “we merkten dat de Lunchroom een groot succes was.” Dat klinkt positief en dat was dit ook voor de horecagast, maar niet voor de dagbesteder. “En daar ligt ónze verantwoordelijkheid”, vertelt Bertine stellig.
“We hebben de horeca aangepast van Lunchroom naar Koffiehuis, waarmee we het voorspelbaarder hebben gemaakt. Hierdoor past het middel weer bij ons doel: passende zorg bieden. Het Koffiehuis wordt door de week door hén gerund, wij zijn er enkel ter ondersteuning. In deze voorspelbare, rustigere setting kunnen we ons zorgaanbod voor een bredere doelgroep inzetten en de begeleidingsintensiteit flexibeler inzetten van individuele begeleiding en groepsbegeleiding, tot externe begeleiding op locatie.”
10 jaar Oppe Koffie
Afsluitend nodigt Bertine uit: “Op 6 juli aanstaande is onze Open Dag, waar u allen welkom bent. We bestaan die dag 10 jaar. In die 10 jaar zijn we een begrip geworden in Meijel en ook omstreken. We hebben een functie, die uniek te noemen is. We bieden niet alleen dagbesteding aan de zorgvrager, die in zijn éigen leefomgeving zelfstandig dagelijks naar zijn werk kan gaan. We bieden ook aan de deelnemer van de Dorpsontmoeting de plek waar de ontmoeting met de ander plaatsvindt. En we zijn die plek, waar burgers met de meest uiteenlopende vraag drempelloos binnenlopen, gehoord worden en daarna geholpen of naar de juiste plek doorverwezen worden.”
Samen sociale duurzaamheid veilig stellen
“Onze contacten met collega-zorgverleners zijn natuurlijk essentieel voor ons. We hebben de overtuiging, dat we als dorp en als gemeente moeten nastreven om gezamenlijk een zo breed mogelijk aanbod zorg en welzijn te bieden. En dat de kleinschalige zorgaanbieders een grote rol hebben in de diversiteit van dit aanbod. Om zo sociale duurzaamheid in Peel en Maas voor de toekomst veilig te stellen.”
Geef een antwoord