Site pictogram Meijel24

Muziek – door Ger Theeuwen

Volgens De Dikke Van Dale is muziek, ik citeer: “geluid, voortgebracht door de menselijke stem of door instrumenten omwille van (de schoonheid van) dat geluid zelf”. Einde citaat. Er zijn maar heel weinig mensen die niet van muziek houden. Omdat er zoveel soorten en genres zijn kan eigenlijk iedereen wel zijn of haar keuze maken.

Muziek – door Ger Theeuwen

In deze tijd van het jaar zijn er overal kerst- of oudjaarsconcerten. Veel koren, harmonieën, fanfares, blaaskapellen en alle soorten bandjes willen zich op het einde van het jaar nog een keer van de goede kant laten zien, en vooral horen, ook om de mensen te bedanken voor de steun van het afgelopen jaar, en dat is mooi. De reden om zelf muziek te gaan maken kan heel verschillend zijn. Muziek maken is gewoon heel erg leuk. Meestal maak je muziek samen met anderen die dat ook leuk vinden en al snel merk je dat je er heel veel plezier aan kunt beleven. Muziek verbindt en kent geen grenzen en het maakt niet uit wie of wat je bent.

Muziek maken is een fantastische uitlaatklep. Als je nog naar school gaat is het lekker om te ontspannen en dat lukt bijzonder goed met muziek maken. Als je een drukke baan hebt kun je tijdens het repeteren en de optredens de problemen en de stress van de dagelijkse beslommeringen even van je afzetten en je hoofd leeg maken. Er zijn momenteel veel muziekverenigingen en koren, die het heel erg moeilijk hebben. Bij veel verenigingen valt het niet mee om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. De gemiddelde leeftijd van de leden loopt op en daardoor neemt het ledenaantal af. De aanwas van jonge leden is bij veel verenigingen niet wat het eigenlijk zou moeten zijn.

Op de basisscholen zou, zo vind ik althans, meer aandacht moeten worden besteed aan het maken van muziek, want een ding is zeker, als je jong begint met muziek maken is de kans om een goede muzikant worden het grootste. Muziekverenigingen zoals koren, schutterijen, harmonieën en blaaskapellen horen bij een gemeenschap, ze luisteren evenementen en gelegenheden muzikaal op. Ze kunnen zich ook zelf spontaan presenteren aan de gemeenschap. Live muziek brengt extra veel sfeer.

Ook het luisteren naar muziek heeft meestal een positieve invloed op je stemming. In het buitenland is in veel steden s ’avonds en s ‘nacht op stations en in de metro klassieke muziek te horen met het doel om spanningen te verminderen en zo agressie te vermijden. Heel veel landen of streken hebben hun eigen soort muziek. Denk maar eens aan Bohemen, Moravië, Burgenland, Ierland, Schotland en Mexico, om er maar een paar te noemen. Over het algemeen heeft muziek een positieve werking op onze stemming en gezondheid. Als je verdrietig, teleurgesteld of boos bent kan naar muziek luisteren of muziek maken je weer opvrolijken.

Voor elke gelegenheid is wel een bepaald soort muziek geschreven, zoals voor uitvaarten, bruiloften, carnaval, kerstmis en nog veel meer gelegenheden.
Muziek is iets bijzonders, of het mooie muziek is dat bepaalt de luisteraar. Schijnbaar zijn mensen onder te verdelen in twee groepen, de ene vindt een lied mooi door de muziek en de ander vindt een lied mooi door de tekst.

Ik wens jullie veel luister- en kijkgenot bij het Ojc. (Oudjaars concert) met Harmonie Eendracht i.s.m. dameskoor Femmes Vocales en mannenkoor Méél Voices. Rest mij nog u fijne feestdagen en een voorspoedig en vooral gezond 2024 toe te wensen.

Ger Theeuwen

Mobiele versie afsluiten