Ger Theeuwen
Op 1 juni begon de meteorologisch zomer. De maanden juni, juli en augustus worden de zomermaanden genoemd. De drie zomermaanden zijn in Nederland vrij normaal verlopen. In juni was het droog en vrij warm met een meer dan gemiddeld aantal zonuren. In de maand juli viel er meer regen dan normaal maar de temperatuur was vrij normaal en het aantal zonuren was mogelijk iets minder dan normaal in juli. Augustus was vrij nat met iets minder zonuren dan gewoonlijk maar de gemiddelde temperatuur was iets hoger dan gemiddeld.
Maar nu is het herfst. De meteorologische herfst begon op 1 september, de astronomische herfst begon echter op 23 september. De meteorologische en astronomische herfst (en ook de andere jaargetijden) beginnen dus niet op hetzelfde tijdstip. De meteorologische jaargetijden duren allemaal 3 maanden en beginnen op de eerste dag van de eerste maand van het betreffende jaargetijde. De lente is maart, april en mei. De zomer is juni, juli en augustus. De herfst is september, oktober en november. De winter is december, januari en februari. Het begin (en uiteraard ook het einde) van de astronomische jaargetijden is afhankelijk van de stand van de zon, omdat de aarde niet in een cirkelvorm om de zon draait maar in een ellipsvorm, is dat ieder jaar anders.
De herfst is, vind ik, het mooiste jaargetijde. September is heel erg warm verlopen en oktober is opvallend warm begonnen, maar in de tweede helft was het behoorlijk wat kouder met hier en daar zelfs nachtvorst aan de grond. De natuur verandert. De bladeren verkleuren en na de eerste nachtvorst vallen ze massaal af. Overal zie je paddenstoelen uit de grond komen. Als je buiten loopt “ruik” je de natuur. De appels en peren zijn geoogst en de noten, beukennootjes, kastanjes en eikels vallen uit de bomen op de grond. De eekhoorns en Vlaamse gaaien zijn druk doende om een wintervoorraad aan te leggen. Vaak verstoppen ze hun wintervoorraad zo goed dat ze die in de winter niet meer terug kunnen vinden. Daarom kun je op de meest rare plaatsen eikels of noten vinden en in het voorjaar komen op de gekste plaatsen kleine noten- of eikenboompjes uit de grond.
De meeste gewassen zijn geoogst. De aardappelen moesten eigenlijk al voor 1 oktober gerooid zijn op de zandgrond maar minister Adema heeft besloten om daar, bij hoge uitzondering en alleen voor dit jaar, veertien dagen aan toe te voegen. Ik vraag mij af of die man wel weet hoe het in de landbouw werkt. Het groeiseizoen is afhankelijk van wanneer je kunt zaaien of poten en het weer, maar eindigt echt niet op 30 september. Weet hij wel waar het over gaat? Maar het zijn natuurlijk weer afspraken die in Brussel door het Europees Parlement gemaakt zijn en daar wil Nederland zich als het braafste kindje van de klas weer aan houden. Zo wordt het langzamerhand toch wel eens tijd om te overwegen om met al die Europese regelgeving te stoppen in ons land. Met een nieuw kabinet en overige politici die serieus met alle partijen willen onderhandelen zou Nederland zijn eigen boontjes best zelf wel kunnen doppen. De grote problemen zoals het milieu en het klimaat los je als Nederland of Europa alleen ook niet op, dat zal echt mondiaal en in volledige harmonie moeten gebeuren, maar dat zie ik voorlopig nog niet zitten.
Er is weer groenbemester (of een ander zogenaamd vanggewas) ingezaaid en het wild laat zich weer zien. In deze tijd mogen de jagers ook wat van dat wild oogsten omdat ze daar het hele jaar goed voor gezorgd hebben. Maar een haas schieten zal dit jaar in provincies Limburg, Utrecht en Groningen evenals vorig jachtseizoen weer niet mogen. Het konijn mag voorlopig in het hele land niet bejaagd worden. De jagers zullen het dit jaar, wat kleinwild betreft, dus moeten doen met duiven, eenden en fazanten. Maar dat zijn ook lekkere stukjes wild, en zeg nou zelf, wild is toch het (h)eerlijkste stukje vlees wat je maar kunt bedenken.
De verschillende soorten ganzen komen ook weer in groten getale uit het noorden deze kant op. De boeren zijn daar niet zo blij mee omdat ze alles kaalvreten en vertrappen. Ook liggen hele velden vol uitwerpselen van die honderden zo niet duizenden ganzen. De vogeltrek is al goed op gang gekomen. In deze tijd van het jaar zie je hier misschien vogels die je normaal gesproken niet ziet zoals bijvoorbeeld de koperwiek, de kramsvogel, de keep en de klapekster.
De herfst is ook het spinnenseizoen bij uitstek. Overal kom je spinnenwebben of spinrag tegen. Omdat het buiten afkoelt zoeken met name de vrouwelijke spinnen een warmer plekje op, daarom heb je in je huis in de herfst meer spinnen dan in de zomer. Veel mensen zijn heel erg bang voor spinnen, maar neem van mij aan dat andersom spinnen nog veel banger zijn voor mensen. Je spreekt pas van een spinnenfobie als de angst voor spinnen invloed heeft op je dagelijkse leven en functioneren. Maar wees gerust de meeste spinnen die in Nederland voorkomen bijten geen mensen.
Door Ger Theeuwen