
De brug Meijel-Beringe over het ‘kanaal van Deurne’ wordt vernieuwd door gemeente Peel en Maas. De brug is de entree van Meijel vanuit Beringe. Als Dorpsoverleg Meijel en Medelo zetten we ons in om het unieke verhaal van de twee kanalen bij de brug te vertellen. Dit doen we in nauw overleg met de gemeente, aannemer Ploegam en Dorpscoöperatie Steingood Beringe.
De brug tussen Meijel & Beringe
De twee kanalen; komende vanuit Beringe passeer je twee kanalen. Eerst passeer je de ‘Helenavaart’ en daarna het ‘kanaal van Deurne’.
De geschiedenis
De twee kanalen zo dicht langs elkaar betreft een uniek verhaal. Dit verhaal in het kort; Jan van de Griendt legde de ‘Helenavaart’ aan (gereed in 1854) voor de ontwatering van de Peel en de afvoer van zijn turf richting de Noordervaart. De gemeente Deurne wilde zelf de Peel ook vervenen en dacht voor de ontwatering en afvoer van haar turf gebruik te kunnen maken van de ‘Helenavaart’. Jan van de Griendt weigerde, vanuit concurrentieoogpunt, om mee te werken. Een knetterende ruzie ontstond, de gemeente bleek niet de baas te zijn over een kanaal op haar grond. Daarop legde de gemeente Deurne het ‘kanaal van Deurne’ aan (gereed in 1877).
Zie boven- en onderstaande historische foto’s van de houten bruggen.

De brug over de ‘Helenavaart’ is indertijd komen te vervallen, tegenwoordig ligt er alleen nog een brug over het ‘kanaal van Deurne’. De nieuwe brug over het ‘kanaal van Deurne’; deze bijna tachtig jaar oude brug wordt nu vervangen door een nieuwe brug. De nieuwe brug wordt breder dan de oude, zodat er ruimte is om het fietspad van Meijel naar Beringe op deze nieuwe brug te leggen. De huidige fietsbrug over het ‘kanaal van Deurne’ zal worden verwijderd zodra de nieuwe brug gereed is. Onder de nieuwe brug komt meer ruimte; de extra ruimte wordt gebruikt om de fiets-steiger naast het kanaal te leggen en een faunapassage te realiseren. Het gedeelte van de fiets-steiger, dat voorheen boven het water hing, komt in de nieuwe situatie op de oever naast het kanaal te liggen. Hierdoor verdwijnen de knikken in de fiets-steiger en verbetert het uit- en doorzicht onder de brug. De nieuwe brug wordt met dezelfde soort materialen gebouwd, zodat het uiterlijk overeenkomt met de inmiddels verwijderde oude brug.

Een imitatie brug over de ‘Helenavaart’
Vroeger lag er ook een brug over de Helenavaart, deze is in het verleden verdwenen. Omdat er niveauverschillen in de waterstand van beide kanaaldelen zit, kan de oude situatie niet meer hersteld worden. Om toch het historische beeld terug te brengen van twee bruggen, wordt hier een imitatie brug gemaakt. Als je over de weg of het fietspad rijdt, zal het lijken alsof er twee bruggen achterelkaar liggen, net zoals dat vroeger was. De leuningen van de bruggen krijgen de uitstraling van de houten leuningen van vroeger.

Zichtbaarheid en veiligheid
De huidige weg blijft nagenoeg op dezelfde hoogte liggen, maar gaat over de nieuwe brug en de imitatie brug die in hoogte nagenoeg gelijk liggen. Daardoor is de brug geen bult meer in het landschap maar een plat vlak over de nieuwe brug en imitatie brug. Daardoor wordt de zichtbaarheid en dus de veiligheid voor het verkeer voor, na en op de brug verbeterd.
Uitzichtpunten
Er worden twee uitzichtpunten gerealiseerd, zodat je vanuit beide uitzichtpunten, als fietser of wandelaar, de kanalen kan beleven. Langs het ‘kanaal van Deurne’ komt, aan de noordzijde van de brug, langs de fiets-steiger, ter hoogte van de bebouwing, een uitzichtpunt. Het tweede uitzichtpunt komt langs het fietspad Meijel-Beringe boven de ‘Helenavaart’.
Begroeiing
De begroeiing wordt opgeschoond en voortaan onderhouden, zodat de kanalen beter zichtbaar worden voor fietser, wandelaar of automobilist.
Landmark, het verhaal
Een landmark wat het unieke van de kanalen weergeeft en een plek waar het verhaal van de kanalen verteld wordt, is nog in ontwikkeling.
Met de realisatie van deze aspecten zijn wij ervan overtuigd dat de historie weer een beetje herleefd, en het verhaal van de kanalen verteld en beleefd kan worden.
Leo Kuepers, Wil van Oosteren, Henkjan Louman, Stefan Kuepers
Er zijn nog geen reacties geplaatst