Ik ben Pierre Verhees uit Meijel. Ik ben energiecoach en probeer de mensen te helpen bij het besparen op energie en kosten. Ik vind dit belangrijk om mijn kennis te delen zodat de mensen er hun voordeel mee kunnen halen en het is goed voor het klimaat. Gezien mijn bouwkundige achtergrond heeft dit vele raakvlakken en ik vind het leuk. Hiervoor heb ik dan ook de benodigde cursussen gevolgd. Met regelmaat zal ík jullie tips een nieuwtjes laten zien.
De salderingsregeling
Na het bespreken van zonnepanelen, wil ik jullie nu informeren over de salderingsregeling. Dit is met name van belang voor degenen die zelf stroom opwekken. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het geleidelijk afbouwen van de terugleververgoeding vanaf 2025. De wet moet echter nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Aangezien er nu veel mensen zijn die een zonnepanelen-installatie hebben, soms in combinatie met een (hybride) warmtepomp, kan dit voor hen nadelige gevolgen hebben. Warmtepomp-installaties verbruiken veel stroom en zijn alleen rendabel als men zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Met de salderingsregeling verandert dit. Nu kan men de opgewekte stroom verrekenen met het eigen verbruik, zelfs als dit op andere tijdstippen plaatsvindt. Een warmtepomp verbruikt bij een vrijstaande woning ongeveer tussen de 5000 en 6000 kWh per jaar, en bij een half vrijstaande woning 2500 tot 3000 kWh. Hier komt het huishoudelijke stroomverbruik nog bij. Het is wel belangrijk dat de woning een goede isolatiewaarde heeft, bijvoorbeeld een Rc-waarde van 3 tot 4, en een lage temperatuur installatie. De Rc-waarde staat voor de thermische weerstand van de constructie.
Bij het salderen werkt het anders: de zelf opgewekte stroom wordt maandelijks aan het net teruggeleverd, verschijnt in het overzicht en wordt verrekend. In de zomermaanden wordt waarschijnlijk veel stroom teruggeleverd omdat verwarming niet nodig is. Maar in de wintermaanden is er meer stroomverbruik vanwege verwarming. De opbrengst van de zonnepanelen zal dan niet voldoende zijn, dus moet men stroom duur terugkopen tegen het leveringstarief. Kort gezegd houdt dit in dat de in de zomer niet gebruikte stroom wordt vergoed tegen ongeveer 6 tot 7 cent, terwijl in de winter stroom moet worden ingekocht tegen 35 tot 40 cent per kWh. In dit geval profiteren de energiebedrijven. Dit is bedacht door onze bestuurders in Den Haag. Bovendien is het momenteel op sommige plaatsen problematisch om stroom terug te leveren. De salderingsregeling is in het leven geroepen omdat gebruikers van zonnepanelen een voordeel zouden moeten hebben ten opzichte van degenen die geen zonnepanelen hebben, aangezien deze laatsten meebetalen aan de stroomnetinfrastructuur. Deze infrastructuur is echter niet goed genoeg voor de huidige stroomtransporten, zoals die van windmolens en zonnepanelen en elektrische auto’s. Experts hebben hier al tien jaar geleden voor gewaarschuwd, dat de infrastructuur eerst op orde moet zijn voordat we afscheid nemen van aardgas. Helaas hebben klimaatminister Jetten en klimaatpauze in Brussel, Frans Timmermans, dit in de war gebracht. Hierdoor betalen nu mensen die geen stroom opwekken extra om het stroomnet op te waarderen. Het kan vergeleken worden met het aansluiten van een elektrische kachel van 2500 watt op een schemerlampkabel, wat problemen zal veroorzaken. Dit geldt ook voor sommige stroomnetplaatsen nu. Hoewel het klopt dat mensen die stroom opwekken voordelen hebben, wordt over het feit dat de bestuurders een fout hebben gemaakt door te pleiten voor het stoppen met aardgas zonder eerst de voorzieningen op orde te hebben, vaak heen gekeken.
Volgende keer zal ik het hebben over de problemen met teruglevering in onze eigen omgeving. Ik zal contact opnemen met netwerkbeheerder Enexis om meer te weten te komen over hoe dit zit. Ook zal ik aandacht besteden aan het prijsplafond en het energielabel.
Pierre Verhees
Energiecoach Meijel
Frank Straatman zegt
Het transport van de energie is maar een deel van het probleem. Ook de opslag is een groot probleem. Als je in de zomer energie opwekt die je in de winter wilt gebruiken, zal je de energie moeten opslaan.
Het is nu dus logisch dat de energie die je in de zomer opwekt minder waard is dan de energie die je in de winter moet kopen. Dat is een simpel vraag en aanbod verhaal.