Voor me zit Maarten Pijnenborgh, een geboren Waalwijker uit 1964, maar volledig ingeburgerd in Meijel. Maarten is de trotse eigenaar en oprichter van Maison Makelaars Peel en Maas / Horst aan de Maas. Samen met zijn vrouw Caroline en hun schattige hondjes Sjuul en Luna genieten ze volop van hun stekje aan de Donk. Zijn kantoor ligt in Panningen, maar hij is een welbekend gezicht in Meijel. Naast zijn werkzaamheden als makelaar is hij actief binnen Dorpsoverleg Meijel op het gebied van wonen en zit hij in het bestuur van MKB Limburg en brancheorganisator VBO, met zo’n 1400 leden.
Maarten Pijnenborgh
Op zijn zeventiende besloot Maarten de politieopleiding te volgen in Horn. Na zijn studie ging hij aan de slag bij de Rijkspolitie in Helden, waar hij negen jaar lang met veel plezier op straat patrouilleerde. Naast zijn werk ontwikkelde Maarten ook een passie voor fotografie, die langzaam maar zeker uitgroeide tot een serieuze onderneming. Uiteindelijk besloot hij om over te stappen naar de politie te water, omdat het voor hem onhandig werd om in hetzelfde dorp als fotograaf te werken als waar hij diende als agent. Tijdens zijn tijd op het water genoot Maarten van het werk, maar het stilzitten zorgde ervoor dat hij wat extra kilo’s aankwam.
Na enkele jaren op het water te hebben gewerkt kreeg Maarten de kans om het bedrijfsleven in te gaan. Eerst in loondienst, daarna startte hij zijn eigen onderneming; ‘Maarten Pijnenborgh, Dé Fotograaf’. Daar kwam een einde aan toen de wereld de grote stap maakte naar digitale fotografie. “Ik vond het altijd een uitdaging om op het juiste moment, met de juiste compositie en belichting een foto te maken. Maar toen kwam Photoshop...” verzucht hij.
Makelaardij
In 2007 rolde Pijnenborgh de makelaardij in. Hij werkte tot 2016 samen met zijn toenmalige compagnon, maar ze gingen elk hun eigen weg. Op 1 april 2017 werden de vlaggen gehesen en was Maison Makelaars geboren. Het was een hele uitdaging om een naam te bedenken, maar uiteindelijk kwam Caroline met het juiste idee. “Ik lag in bed toen ze me een berichtje stuurde met het voorstel. Ik schoot meteen overeind en heb midden in de nacht de domeinnamen vastgelegd,” vertelt Maarten lachend. Inmiddels heeft Maison Makelaars vier kantoren en drie nevenvestigingen. “Het voordeel van een franchise is dat we snel kunnen schakelen als er iets gebeurt, en we houden elkaar scherp. Ik ben niets zonder mijn team. Samen zetten we onze schouders eronder. Samen staan we sterk!”
Ondermijning
De Meijelse ondernemer heeft zich de laatste jaren steeds meer beziggehouden met het aanpakken van ondermijning, zowel op lokaal als regionaal niveau. Met een trotse blik zegt Maarten: “Blauw bloed gaat niet uit mijn aderen.” Hij zet zich in om klanten bewust te maken van de mogelijke gevolgen als ze in contact komen met de ‘verkeerde mensen’. Volgens Maarten is vastgoed een belangrijke factor in het voorkomen van ondermijning. Bij Maison Makelaars krijgen geïnteresseerden huurders een uitgebreide check. Zo’n onderzoek gaat best ver. ‘’Ik wil garant staan dat ik er alles aan gedaan heb om een goede huurder te vinden.’’ De helft van de jongens die komen bezichtigen zouden volgens Maarten met een ‘verkeerde auto’ arriveren. ‘’Ik geef ze een stevigere handdruk en vraag dan, hennep of XTC. Als je aan de voorkant je huiswerk niet maakt dan kan dat leiden tot problemen.’’
Gebeten tijdens een aanhouding
In 2017 ging het echter mis bij een huurder. Maarten kreeg een telefoontje dat er water onder de rolpoort van een bedrijfspand stroomde. Hij wist meteen dat het foute boel was en ging direct poolshoogte nemen. Tot zijn verbazing trof hij maar liefst vierhonderd hennepplanten aan, met een handelswaarde van zo’n vijftigduizend euro. Zonder aarzelen heeft hij de huurder aangehouden. Helaas besloot deze persoon in kwestie Maarten te bijten. Met een foto toont hij de flinke bijtwond op zijn arm. Eén van de verdachten wist te ontkomen. “Ik heb toen direct mijn vrouw Caroline gebeld om vooral thuis voorzichtig te zijn en de hondjes in de gang te leggen.,” legt Maarten uit. ‘‘Uiteindelijk stond ik met een reclameauto daar voor de deur en was er een verdachte tussenuit legt Maarten uit.”
Het totaalconcept, van A tot N
Naast de verkoop- en verhuur van woningen en bedrijfspanden houdt het team van Maison Makelaars zich onder andere ook bezig met mantelzorg-woningen. Maarten legt uit: “Mensen die behoefte hebben aan mantelzorg of pre-mantelzorg kunnen hun huis verkopen aan hun kinderen. Vervolgens kan er een speciale woonunit in de tuin worden geplaatst.” De regels voor dit soort initiatieven kunnen per gemeente verschillen, maar Maarten is verheugd dat Peel en Maas hier positief mee omgaat. Een ander belangrijk project binnen Maison Makelaars is ‘Match jouw woning’. “Dit is een interessant concept voor mensen die iets anders willen, maar niet zomaar willen verkopen alvorens ze een andere woning hebben. Vanochtend hebben we toevallig een perfecte match afgeleverd bij de notaris,” vertelt Maarten enthousiast. Het zijn nieuwe kansen.
Maison Makelaars is ook steeds meer betrokken bij energievraagstukken. Ze hebben nu een duurzaamheidsadviseur die klanten kan voorzien van een goed duurzaamheidsadvies. Daarnaast is vorig jaar de klusservice van start gegaan. Ze helpen klanten bij klussen in huis tot complete verbouwingen en bieden verhuisdiensten aan. “We bieden een totaalconcept, van A tot N, en bij N bevinden we ons bij de notaris,” grapt Maarten. Oh ja, en als je binnenkort een evenement hebt, bieden ze een gratis springkussen aan in de regio.
‘De gemeente vergeet te bouwen’
Woningbouw is momenteel een belangrijk onderwerp in de samenleving. Hij geeft aan: ‘’De gemeente Peel en Maas vergeet te bouwen terwijl er een grote behoefte is aan woningen. We hebben het elke dag over betaalbare woningen, maar niets is meer betaalbaar. Alles wordt duurder. We moeten nu écht stappen zetten.’’ Maarten is momenteel in België bezig met een groot project. Binnenkort worden er 450 woningen gebouwd. ‘’Sinds ik occasionele makelaar ben mag ik in België mijn werk doen.’’ Het is volgens hem niet persé zijn ambitie, maar als er Nederlanders hun zoektocht op de woningmarkt in België willen starten ,dan kan Maarten hen adviseren. ‘’Ik heb zeven jaren in België gewoond, dus ik ken de mentaliteit van de mensen wel.’’
‘Zeg wat je doet, en doe wat je zegt’
“Mensen hebben oprecht belang bij interesse en advies, en niet alleen een commercieel verhaal,” legt Maarten uit. “Soms kom ik bij mensen waar het beter is om te blijven wonen. Durf dat dan ook te vertellen. Ik heb een geweldig mooi vak: ik mag huizen laten zien, ik krijg sleutels, dat is een kwestie van vertrouwen en dat moet je niet beschadigen,” vertelt Pijnenborgh. “Wat ik je laat zien is wat het is, maar ik kan wel adviseren.’’
De makelaardij is een voortdurend veranderend landschap. Maarten en zijn team streven ernaar om voorop te lopen in plaats van de massa te volgen. Ze denken voortdurend na over nieuwe concepten en streven naar verdere ontwikkeling. ‘’Met AI wordt de wereld weer heel anders. Ik denk dat er altijd behoefte blijft om mensen te voorzien van een persoonlijk advies. De koper zoeken is niet het belangrijkste, het proces managen heeft de toegevoegde waarde. Doe wat je zegt en zeg wat je doet.’’
Geef een antwoord