Site pictogram Meijel24

Vreugde in de raadzaal: Geen woningsloop bij herinrichten centrum Panningen

Het kon dinsdagavond wel eens de drukstbezochte raadsvergadering ooit zijn geweest in het Huis van de Gemeente. De gemeenteraad behandelde de herontwikkeling van het centrum in Panningen.

Een avond vol emoties

De meerderheid van de gemeenteraad, waaronder de fracties CDA, PvdA/GroenLinks en Lokaal Peel en Maas) koos voor een variant waarbij géén woningen gesloopt hoeven te worden, dat is variant 3. Daarbij is er ruimte voor vergroening en blijven de parkeerplaatsen op het Raadhuisplein bestaan. Aan de raad werden vier varianten voorgesteld. Het college had gehoopt dat de raad zou instemmen met de eerste variant. Dan zouden er wel zeven woningen gesloopt moeten worden. Deze variant leverde een autovrije én een groen Raadhuisplein op. VVD en D66 dienden samen een amendement om te kiezen voor variant 2. Toen zij geen steun kregen van de overige fracties besloten ze om mee te gaan in de variant, ‘geen woningsloop‘.

Applaus en boe-geroep
De emoties kwamen zo nu en dan bij de aanwezigen in de publieke tribune even los. Diverse keren werd er luid geapplaudisseerd en gejuicht, maar ook werd er bij onvrede een keertje boe-geroepen. Veel blije gezichten verlieten na de besluitvorming van de raad het Huis van de Gemeente. ”We gaan een pilsje vatten,” riep één van de bewoners, die afgelopen tijd in onzekerheid heeft gezeten.

Variant 3 in het kort
In deze variant blijft het Raadhuisplein vooral een parkeerplein. Het groen wordt waar mogelijk versterkt. De huidige route voor het verkeer door het centrum wordt richting het Raadhuisplein verlegd. Er ontstaat meer overzicht in de bocht Julianastraat-Raadhuisstraat en meer ruimte aan de voorzijde van de winkels en horeca aan dit gedeelte van de Raadhuisstraat. De voormalige postkantoorlocatie wordt als ‘groene’ parkeerlocatie ingericht. De investeringskosten van deze variant worden geraamd op circa 3,5 miljoen euro. De beheerkosten bedragen circa 55.000 euro (over een periode van 30 jaar).

Mobiele versie afsluiten