De franchiseovereenkomst is getekend en de verhuiswagens rijden binnenkort voor bij Marjo en Hans Swinkels in Budel. Op 1 april nemen zij het stokje over van Carla Posthumus en Wim Klaessen als zorgondernemers van Herbergier Heythuysen. “We zijn warm ontvangen door de bewoners en het team en kunnen niet wachten om er te gaan wonen.” Carla, Wim en hun medewerkers hebben de afgelopen jaren deze Limburgse parel met veel passie opgebouwd tot liefdevol thuis voor bewoners met dementie. Het is daarmee de kroon op hun carrière, als zij in april met pensioen gaan.
Herbergier Heythuysen
Marjo en Hans hebben twee volwassen uitwonende kinderen en verruilen Brabant voor Limburg. Hans heeft 30 jaar een eenmanszaak gehad in de maquettebouw. Een eenzaam beroep, dus koos hij ervoor om er een baan naast te hebben, met gezellige collega’s. Tot twee jaar geleden werkte hij bij een woningcorporatie als gebouwenbeheerder. Enkele jaren geleden maakte hij de overstap naar een grote zorginstelling als gebouwenbeheerder. Hij voelde zich meteen helemaal thuis in de zorgwereld. “Als ik terugkijk op mijn werkende leven, dan heb ik daar de meeste voldoening uitgehaald. Als de Herbergierformule niet op ons pad was gekomen, dan was ik daar tot aan mijn pensioen gebleven.” Marjo werkt al 32 jaar in de zorg. Ze startte als wijkverpleegkundige en is vervolgens doorgegroeid naar Teamleider Thuiszorg, waar ze zo ongeveer alle wijkteams al een keer heeft aangestuurd.
De twee steken graag de handen uit de mouwen. Zo bouwden ze al twee keer een huis in eigen beheer en verbouwden ze hun huidige huis van top tot teen. Over de intensieve samenwerking maakt het echtpaar zich dan geenszins zorgen. “Als je twee keer samen een huis gebouwd/verbouwd hebt en nog steeds bij elkaar bent, dan zit het wel goed”, grapt Hans. “Ik houd de deur vast en Hans schaaft hem. We doen heel graag dingen samen”, aldus Marjo.
Hun zorgdroom begon in de achtertuin
Hun zorgdroom begon enkele jaren geleden op eigen terrein achter hun woonhuis in Budel. Het koppel zette alles op alles om hun eigen kleinschalige woonvorm te realiseren. Helaas liepen Marjo en Hans tegen de beperkingen op van de gemeentelijke bureaucratie. Ze hadden hun droom al bijna opgeborgen, toen ze op Facebook lazen dat Carla en Wim opvolgers zochten. Nog diezelfde week stonden ze op de stoep van de voormalige basisschool, die inmiddels een warm thuis is voor 16 bewoners.
Marjo blikt terug: “Wij voelden meteen een klik met Carla en Wim. Ook het pand vonden wij fantastisch: de hoge plafonds en de granieten trap.” De franchiseconstructie zorgt ervoor dat het echtpaar niet zelf een woonvoorziening van de grond hoeft op te bouwen. De panden waarin Herbergiers zijn gehuisvest worden gehuurd van DDN en zijn eigendom van woningcorporaties of vastgoedinvesteerders met een uitdrukkelijk maatschappelijk oogmerk.
Doordat Nederland zich midden in een lockdown bevond, konden Marjo en Hans helaas niet uitgebreid kennismaken met het team of de bewoners. Ze hadden echter genoeg gelezen en gehoord om te weten dat de Herbergierformule helemaal past bij hun eigen visie op de dementiezorg. Denk aan open deuren, eigen regie voor de bewoner en het zorgondernemerschap.
De bewoner staat centraal
Dat de bewoner in Heythuysen centraal staat, zien zij overal terug in de bedrijfsvoering van Heythuysen en de andere Herbergiers die ze bezochten. “Niet op een bepaalde tijd je bed uit, de kousen aan of ‘s avonds de tv uit. De bewoner staat centraal en dat bepaalt hoe de dag eruit ziet, niet het rooster van het zorgpersoneel”, aldus Hans. Bewoners mogen hun eigen woonruimte helemaal zelf inrichten, van vloer tot aan de gordijnen. “In veel zorginstellingen is de inrichting vooral praktisch”, weet de verpleegkundige uit ervaring. “Terwijl een persoonlijke inrichting juist voor warmte en een gevoel van veiligheid kan zorgen bij bewoners met dementie.”
Een duofiets en belevingsgerichte tuin
Na hun eerste kennismaking in februari 2021 hebben ze inmiddels het opleidingstraject tot zorgondernemer afgerond. De komende tijd worden Marjo en Hans uitgebreid ingewerkt door Carla en Wim om de overgang voor familie en bewoners zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het stel staat te popelen om te beginnen aan hun nieuwe leven als zorgondernemer. Marjo en Hans hebben al mooie plannen voor de komende jaren. Op de wensenlijst staat bijvoorbeeld de aanschaf van een duofiets en ze willen dolgraag de tuin belevingsgericht maken. “Een fijne tuin met overal leuke zitjes, waar voldoende te zien is voor de bewoners.”, vertelt Hans.
Geef een antwoord