De fractie VVD Peel en Maas heeft in een brief aan de burgemeester haar zorgen geuit over het ‘geringe aantal wijkagenten in Peel en Maas’. De brief is door raadsleden Teun Heldens en Karin Jacobs geschreven namens de fractie.
Brief aan de burgemeester
Wijkagenten zijn een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht voor inwoners. ‘’Door alle contacten in de wijk weet de wijkagent wat er speelt en kan hij in een vroeg stadium problemen oplossen en liever nog, voorkomen’’, aldus de politie. Niet voor niets stelt de Politiewet (art. 38a lid 1) dat er per 5000 inwoners ten minste één wijkagent werkzaam is. In het Besluit wijkagenten is vastgelegd dat op regionaal niveau het aantal wijkagenten wordt toegekend op basis van het inwonertal in de regionale eenheid.
De Inspectie Justitie & Veiligheid heeft op 1 september 2020 een kritisch rapport uitgebracht. Daarin concludeert de inspectie dat de politie de problemen in de wijk ‘’onvoldoende kan voorkomen. […] Wijkagenten in middelgrote steden en in het landelijk gebied hebben nauwelijks tijd om te investeren in wijkcontacten en zo neemt hun kennis van de wijk af. De politie heeft te weinig informatie om problemen te voorzien en in te grijpen vóórdat het echt onveilig wordt’’. In zijn reactie heeft de minister aangegeven dat hij samen met de politie ‘’de situatie en het werkaanbod in de basisteams zo nauwgezet mogelijk in kaart brengt’’.
Uit de bijlage van de reactie van de minister blijkt dat de eenheid Limburg een overbezetting van 0,4% aan wijkagenten heeft. Het basisteam Horst-Peel en Maas heeft 16 wijkagenten, volgens het beleidsplan van de Politie Limburg 2020-2023. Met in totaal ruim 85000 inwoners heeft het basisteam daarmee slechts 1 wijkagent op 5300 inwoners. Uit de website van de gemeente Peel en Maas blijkt dat de gemeente Peel en Maas slechts vijf wijkagenten heeft. Met ruim 43.000 inwoners heeft onze gemeente daarmee zelfs maar 1 wijkagent op 8600 inwoners. Deze cijfers baren ons zorgen gezien de grote uitdagingen die hier liggen in bestrijding van o.a. ondermijning, drugscriminaliteit en inbraken. Een onderbezetting bij de politie draagt niet bij aan het verhogen van de pakkans en het daarmee bestraffen van ontoelaatbaar gedrag.
De burgemeester is conform de politiewet het bevoegd gezag van de politie, wanneer de politie optreedt ter handhaving van de openbare orde en ter uitvoering van de hulpverleningstaak. Samen met de officier van justitie overlegt de burgemeester in het driehoeksoverleg over de taakuitvoering van de politie en over het beleid ten aanzien van de taakuitvoering. Op regionaal niveau (eenheid Limburg) vormen de regieburgemeester en de hoofdofficier van justitie het bevoegd gezag van de politie.
De VVD vindt het voor de veiligheid van onze inwoners van cruciaal belang dat we voldoende wijkagenten hebben. Daarom hebben wij de volgende vragen aan u:
- Klopt het dat de gemeente Peel en Maas slechts vijf wijkagenten heeft? Klopt het dat we minder wijkagenten hebben dan 1 op 5000 inwoners?
- Wat zijn daarvan de gevolgen voor de veiligheid van onze inwoners en het functioneren van het politiekorps in onze gemeente? In hoeverre herkent u zich in de kritische conclusies van de Inspectie?
- Bent u ermee bekend dat de eenheid Limburg in totaal wél aan de wettelijk vastgelegde norm voor het aantal wijkagenten voldoet?
- Hoe verklaart u het geringe aantal wijkagenten in onze gemeente?
- Hoe hebt u zich als bevoegd gezag ingezet om minimaal 1 wijkagent op 5000 inwoners in Peel en Maas te krijgen?
- Bent u bereid om, eventueel samen met de burgemeester van Horst aan de Maas, bij de regieburgemeester aan te dringen op meer wijkagenten voor het basisteam Horst-Peel en Maas zodat de norm van 1 wijkagent per 5000 inwoners ook in onze gemeente kan worden gehaald?
Geef een antwoord