Site pictogram Meijel24

Vijf (oud-)politiemedewerkers basisteam Horst/ Peel en Maas ontslagen

De waarnemend politiechef eenheid Limburg, Inge Godthelp-Teunissen, kondigde woensdag 10 juni het voornemen aan om vijf (voormalig) medewerkers van het basisteam Horst/ Peel en Maas te ontslaan. Voor nog eens vier medewerkers, naar wie ook vorig jaar een disciplinair onderzoek startte, is het voornemen om hen terug te zetten in rang of functie, over te plaatsen naar een ander team of verlofuren in te vorderen. De betreffende medewerkers zijn vanochtend van deze voorgenomen besluiten op de hoogte gesteld. Naast deze negen wordt naar nog eens twee medewerkers een disciplinair traject ingesteld. Daarmee is het disciplinair onderzoek Horst/ Peel en Maas (HPM) afgerond.

Aanleiding onderzoek

In april 2019 kwamen bij de team- en sectorleiding signalen binnen over het gedrag van vier medewerkers. Na een oriënterend gesprek hierover besloot de politiechef om hen buiten functie te stellen en team VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) opdracht te geven voor een disciplinair onderzoek. In juni 2019 werden zij geschorst; na zes maanden is deze schorsing verlengd. Tijdens dat onderzoek kwamen nieuwe feiten aan het licht waarbij ook andere medewerkers betrokken waren. In juni 2019 werden nog eens vier medewerkers buiten functie gesteld, waarvan er uiteindelijk drie werden geschorst. Eén andere collega (buiten deze vier) kreeg een aanzegging van een onderzoek maar werd niet buiten functie gesteld. Op dit moment zijn zeven medewerkers geschorst, één medewerker buiten functie gesteld en voor één medewerker werd geen ordemaatregel getroffen.

Voorgenomen besluiten uitgereikt; onderzoek naar twee andere medewerkers
De eenheidsleiding heeft de strafmaat bepaald en haar voorgenomen besluit uitgereikt aan deze negen medewerkers. Ook heeft de eenheidsleiding besloten om naar nog eens twee medewerkers een disciplinair traject in te stellen. Tijdens het onderzoek naar de negen medewerkers kwam het vermoeden naar boven dat ook deze twee medewerkers zich binnen het team HPM schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim. Het gaat niet om medewerkers in een leidinggevende functie. Beide medewerkers worden niet buiten functie gesteld.

Het onderzoek
Het disciplinair onderzoek ging vorig jaar april van start en strekte zich uit over de periode 2017-2019. Het richtte zich op de individuele gedragingen van negen (voormalig) medewerkers van het basisteam Horst/ Peel en Maas. Twee van de negen waren bij de start van het onderzoek niet meer werkzaam binnen het basisteam HPM. Naast de negen medewerkers zelf werden 160 (oud-)medewerkers en leidinggevenden gehoord. Team VIK (Limburg) heeft het onderzoek uitgevoerd, in opdracht van de politiechef. De directeur korpsstaf van het landelijk korps van politie had de regie en coördinatie op het onderzoek om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Onderzoeksuitkomsten
Uit het onderzoek blijkt dat de betreffende medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. Gedragingen die niet door de beugel kunnen. Pesterijen, ondermijnend gedrag, intimidatie, schending van het ambtsgeheim, misbruik van bevoegdheden. De medewerkers hebben zich individueel aan een of meerdere gedragingen schuldig gemaakt. Het ging bij iedere medewerker om andere feiten. Maar met grote impact op het team.

Voornemen tot ontslag
Half maart nam de eenheidsleiding Limburg kennis van de bevindingen en de conclusies van het onderzoek. De waarnemend politiechef besloot op basis daarvan om de medewerkers ontslag dan wel overplaatsing/ functieontheffing aan te zeggen. De medewerkers krijgen vier weken de tijd om hun zienswijzen op het voorgenomen besluit in te dienen. Daarna kunnen zij nog bezwaar aantekenen tegen het definitieve besluit en eventueel nog in beroep gaan.

Strafrechtelijk onderzoek
Tijdens het disciplinaire onderzoek zijn ook vermoedens gerezen van strafbare feiten. Dit is gedeeld met het Openbaar Ministerie, dat daarop een strafrechtelijk onderzoek is begonnen. De communicatie over dit strafrechtelijk onderzoek loopt via het Openbaar Ministerie arrondissementsparket Limburg.

Reactie politiechef:
Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Dat geldt voor al onze medewerkers. De gedragingen van deze medewerkers staan haaks op alles waar de politie voor staat. Burgers en medewerkers moeten kunnen vertrouwen op een professionele, veilige en betrouwbare politieorganisatie. Integriteit is de basis van ons politiewerk. Als het vertrouwen daarin wordt geschaad – en daar was in dit geval sprake van – treden we op. Dat moge duidelijk zijn uit het direct instellen van disciplinair onderzoek in dit geval, gevolgd door de voorgenomen maatregelen. We tolereren geen gedrag waarin sprake is van misbruik van bevoegdheden, onprofessioneel optreden, pesterijen en andere misdragingen. De individuele gedragingen hebben grote impact gehad op het team. En ik kan me voorstellen ook op andere plaatsen in de organisatie. Daar hebben we uiteraard aandacht voor, ook nu het onderzoek is afgerond. In de teams maken we dit bespreekbaar, luisteren we goed naar de vragen en gevoelens die er leven en zoeken we antwoorden en gerichte oplossingen, samen met en dicht bij de medewerkers. We zijn en blijven alert en treden op als nodig”, aldus Inge Godthelp-Teunissen, waarnemend politiechef eenheid Limburg.

Mobiele versie afsluiten