Site pictogram Meijel24

Peel en Maas verduurzaamt

Inwoners van Peel en Maas die graag helpen om hun gemeente zo groen mogelijk te maken, kunnen zich aanmelden bij de lokale energieleverancier Peel Energie. Peel Energie is een energieleverancier, enkel voor de omgeving van Peel en Maas en levert lokaal energie die honderd procent groen is. Daarbij is het doel om groene energie zeer goedkoop aan te bieden. 

Populariteit lokale energiemaatschappijen
Nederlanders zijn er langzamerhand wel van overtuigd dat het gebruik van groene energie één van de belangrijkste stappen op weg naar een CO2-vrije samenleving is. Maar wordt er groene energie afgenomen van een grote landelijke energiemaatschappij, dan zal energie meestal niet lokaal geproduceerd zijn. Lokale energiemaatschappijen hebben het voordeel dat de gehele regio profiteert van energiewinning, doordat er minder infrastructuur hoeft te worden gebruikt. Energie die in de omgeving wordt opgewekt, wordt door de bewoners zelf afgenomen. De winsten blijven dus in de regio en bewoners van een regio kunnen zelf participeren in hun lokale energiemaatschappij zonder dat ze hier grote bedragen in hoeven te investeren. Ruim veertig lokale energiemaatschappijen, waaronder Peel Energie, hebben zich verenigd in het collectief OM. Zij garanderen groene stroom die bovendien lokaal wordt opgewekt. Klanten weten dus ook de locatie waar hun energie vandaan komt. 

Zon voor asbest
Peel Energie is met enkele grote lokale projecten bezig om voor duurzame lokale energie te zorgen. Een van de projecten is ‘Zon voor asbest’. Er is in 2018 een start gemaakt met het verwijderen van maar liefst 6.200 m² asbestdaken van agrarische bedrijven in de gemeente Peel en Maas. Het is de bedoeling dat deze schadelijke daken omgevormd worden tot zinvolle daken waarmee energie gewonnen wordt voor Peel Energie. Er worden op deze daken totaal zo’n 6.300 zonnepanelen aangebracht. Dit is de perfecte wijze om aan het verbod op asbest dat in 2024 ingaat te voldoen en te financieren. De opbrengsten van de zonnepanelen zullen in eerste instantie dienen om de kosten van asbest verwijderen te dekken en kan daarna geleverd worden aan klanten van Peel Energie. 

Windpark Egchelse Heide
Een ander project is de oprichting van Windpark Egchelse Heide. Windenergie wordt dan volop gebruikt voor de klanten van Peel Energie. Iedere inwoner van Peel en Maas kan hierin participeren op diverse manieren. Inwoners kunnen lid worden van Peel Energie voor € 12,50 per jaar en zo een bijdrage leveren aan de bouw van Windpark Egchelse Heide. De beste manier is natuurlijk om klant te worden en ook daadwerkelijk energie af te nemen. Klanten weten zeker dat hun energie groen is en lokaal opgewekt. Het is ook mogelijk om obligaties te kopen. Een rendement van ongeveer vijf procent is voor de komende jaren dan zeker te verwachten en dat is meer dan de spaarrente op een spaarrekening.

Mobiele versie afsluiten