Op zaterdag 14 september a.s. viert burgercoöperatie Zuidenwind vanaf 13.00 uur feest op de locatie van windpark Heibloem, gelegen aan Staldijk 1A Heibloem. Dit feest sluit aan op de ALV van Zuidenwind. Aanleiding voor de feestelijkheden is de overdracht van aandelen Coöperwiek, de eerste burgerwindmolen in Limburg, aan Zuidenwind en de start van de bouw van twee nieuwe windmolens door Zuidenwind in windpark Heibloem.
Zuidenwind op eigen kracht verder en biedt zelfs ondersteuning aan andere coöperaties
Tijdens de ALV van Zuidenwind dragen de collega-coöperaties `De Windvogel` en `Meerwind`, in aanwezigheid van een notaris, hun aandelen in de Coöperwiek over aan Zuidenwind. In september 2015 ging de Coöperwiek, de eerste burgerwindmolen in Limburg, met hulp van De Windvogel en Meerwind stroom leveren. Nu is burgercoöperatie Zuidenwind sterk genoeg om alle aandelen Coöperwiek in eigen bezit te krijgen, zelf nieuwe molens te bouwen en op haar beurt andere coöperaties te steunen bij het ontwikkelen van burgerwindparken. Dit laatste gebeurt door de Zuidenwind academie, van waaruit concrete hulp wordt aangeboden aan andere coöperatieve initiatieven in Limburg en Brabant. Al deze mijlpalen worden gevierd door na de ALV, op symbolische wijze middels de “aardbeienscheut-methode”, kennis en kapitaal van Zuidenwind aan andere initiatieven in de regio over te dragen. Als afronding hiervan volgt een ludieke windenergieperformance met de titel: “Wek iets op!”.
Start bouw van twee nieuwe molens, baten voor Heibloem
Burgercoöperatie Zuidenwind startte 12 augustus met de aanleg van de wegen en fundering voor de bouw van twee nieuwe windmolens, type Nordex 149, in windpark Heibloem. Beide molens samen, zullen met hun wat grotere wieken meer dan vier maal meer stroom produceren dan de Coöperwiek. De Coöperwiek produceert 4,5 miljoen kWh/jaar. De twee nieuwe molens samen 21 miljoen kWh/jaar. Het regelen van het transport van de enorme wieken, met een lengte van 72 meter, kostte wat hoofdbrekens en overleg met de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Het is de eerste keer dat de RDW een verzoek kreeg voor een dergelijk transport van 80 meter lengte in één stuk en hiervoor toestemming verleende. Volgens planning zullen de wieken in februari 2020 gedurende 6 nachten vanuit Rostock naar Heibloem worden getransporteerd. De molens zijn dan naar inschatting voorjaar 2020 gereed om aangesloten te worden op het electriciteitsnet.
Zuidenwind werkt coöperatief samen met de omgeving en het dorp Heibloem. De ontwikkeling van de verduurzaming en leefbaarheid van het dorp en omgeving is een zaak die Zuidenwind ondersteunt en stimuleert. Door deze aanpak wordt de ontwikkeling van duurzame energie in het buitengebied een motor van de verduurzaming van de dorpen in het buitengebied. Door deze aanpak is er steun voor de bouw en géén enkel bezwaar ingediend tegen deze molens.