Het nieuwe gezin én drie andere gezinnen zijn begonnen met het netjes en respectvol aanspreken van hondenbezitters die hun honden laten loslopen en hondenpoep laten liggen. ”We zijn hierin heel geduldig en consequent geweest met het besef dat dit jarenlang een grote uitgestrekte honden uitlaatplaats is geweest die altijd gedoogd is. We hebben hiermee ruimschoots voldaan aan de visie van gemeente Peel en Maas om de verantwoordelijkheid bij de burgers en de hondenbezitters zelf te leggen,” leggen de bewoners uit.
Maar de ergernis, frustratie en vooral de onmacht begonnen langzamerhand toe te nemen met als gevolg dat er meerdere conflicten ontstonden tussen buurtbewoners en hondenbezitters die de regels niet naleefden en verre van gehoor gaven aan onze vriendelijke, doch dringende oproep om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit leidde onder andere tot een bemiddelingsgesprek onder leiding van de politie.
De inwoners verwachten niet dat de gemeente de hondenoverlast kan oplossen. Wel zijn zij ervan overtuigd dat gemeente Peel en Maas de overlast kan terugdringen. ”Ik zou graag zien dat naast de burgers en hondenbezitters ook de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt om samen het hondenpoepprobleem beheersbaar te maken voor een schone en nette leefomgeving. Alles kost geld, maar het hoeft niet veel geld te kosten om hier een efficiënt en effectief beleid op los te laten. Denk bijvoorbeeld aan een betere communicatie en samenwerking met bewoners, handhaving en het plaatsen van voorzieningen,” zegt één van de inwoners tegen de raad.
Irritante overtredingen
Peter Craenmehr van Anders Nu noemt hondenpoep één van de irritante overtredingen. ”Om het over te laten aan de mensen van, regel het zelf maar, dat werkt niet voor iedereen. Sommige mensen zijn bang om ruzie te krijgen, en dat willen we niet,” zegt Peter. Een kleine ingreep zoals het realiseren van hondenveldjes zou volgens het raadslid een oplossing kunnen zijn.
Burgemeester Wilma Delissen noemt het een vies probleem. ”Dat kun je nooit tot de punt en tot de komma regelen, maar destijds heeft de raad er ook niet voor gekozen om plekken aan de wijzen in het beleid dat we hebben rondom het openbaar domein.” Als de raad daadwerkelijk het probleem wil aanpakken dan moet er volgens de burgemeester geld vrijgemaakt worden voor handhaving. ”Ik zou het ten zeerste om armen als we met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat we er met zijn allen voor over hebben.”