Duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie heeft een idee voor een grondgebonden zonnepark. Dit park is beoogd tussen de Schorfweg en de Koelenweg, ten zuidwesten van Beringe. Het idee verkeert in een pril stadium. Eerst wil Raedthuys Pure Energie in gesprek met de omgeving. Daarom organiseert het energiebedrijf een informatiebijeenkomst op 13 maart in gemeenschapshuis De Wieksjlaag.
Het idee voor dit zonnepark vloeit voort uit het idee voor een aantal windmolens op onder andere de beoogde locatie. Dit idee is echter niet doorgegaan. Samen met de grondeigenaren hebben zij nagedacht over de mogelijkheden voor zon. Zij hebben aangegeven ook open te staan voor een zonnepark. Het is een extra bijdrage aan de omschakeling naar een duurzame energievoorziening en daarom hebben zij het initiatief voor dit zonnepark genomen.
Opbrengst is 10 procent van elektriciteitsverbruik in gemeente Peel en Maas
De beoogde omvang van het zonnepark is circa 28 hectare. Ze hebben nog niet besloten of het in een zogeheten zuid-opstelling of oost-west-opstelling wordt geplaatst. Bij een zuid-opstelling staan de zonnepanelen gericht op het zuiden. Bij een oost-west-opstelling is de ene helft van de zonnepanelen gericht naar het oosten en de andere helft naar het westen.
De verwachte opbrengst van een zonnepark van deze beoogde omvang is ruim 25 miljoen kilowattuur per jaar. Inwoners en bedrijven in de gemeente Peel en Maas verbruikten in 2017 samen circa 262 miljoen kWh. Als het zonnepark 25 miljoen kWh per jaar opwekt, is dat ongeveer 10 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Peel en Maas.
Participatie
Het idee verkeert nog in een pril stadium. Er is nog geen vergunning aangevraagd, er loopt geen formele procedure. Raedthuys Pure Energie wil eerst met de omgeving in gesprek en horen welke gedachten, vragen en ideeën er leven over dit idee bij omwonenden, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen. Ook wil het bedrijf in samenspraak met de omgeving het plan concreet maken. Zo kan er bijvoorbeeld worden gesproken over de landschappelijke inpassing en de wijze waarop de omgeving financieel participeert. Raedthuys Pure Energie heeft het idee om 25 procent van het zonnepark beschikbaar te stellen aan de omgeving, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie.
Informatiebijeenkomst
Als eerste stap voor dit gesprek met de omgeving organiseert het bedrijf een informatiebijeenkomst waarvoor iedereen die hier belangstelling voor heeft, is uitgenodigd. Deze bijeenkomst is op 13 maart in gemeenschapshuis De Wieksjlaag, Kanaalstraat 94 in Beringe en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Tijdens deze bijeenkomst kan Raedthuys Pure Energie een nadere toelichting geven op dit initiatief en ook visualisaties laten zien van hoe het zonnepark eruit kan zien. Daarnaast is het bedrijf benieuwd naar vragen, opmerkingen en suggesties vanuit de omgeving. Ook bespreekt Raedthuys Pure Energie graag de mogelijkheden voor landschappelijke inpassing en financiëleparticipatie.
Nieuwsbrief
Een exacte planning voor het zonnepark is er nog niet. Aan de hand van het gesprek met de omgeving wordt duidelijker hoe het plan kan worden ingevuld en wat de planning kan zijn. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn welkom bij het bedrijf, via info@zonneparkdeschorf.nl. Om geïnteresseerden op de hoogte te houden, worden er nieuwsbrieven over het zonnepark verspreid. Aanmelden hiervoor kan via de website www.zonneparkdeschorf.nl
Over Raedthuys Pure Energie
Raedthuys Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf en ontwikkelt, realiseert en beheert al meer dan twintig jaar windmolens en zonneparken. Dit gebeurt onder de naam van het moederbedrijf Raedthuys. Particulieren en bedrijven kunnen klant worden van het energiemerk Pure Energie – onderdeel van Raedthuys – en hiermee de groene stroom van deze windmolens en zonneparken afnemen. Pure Energie levert gegarandeerd alleen de stroom die het zelf opwekt met de eigen windmolens en zonneparken. Hierdoor is Pure Energie zes jaar achter elkaar uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland, op basis van het gezamenlijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu.
Geef een antwoord