Site pictogram Meijel24

Startsein gegeven restauratie kerk Meijel (Foto’s)

Zaterdagochtend is het officiële startsein gegeven voor de restauratie van de Sint Nicolaas kerk, oftewel ”kathedraal van de Peel. Onder andere het college van gemeente Peel en Maas én gedeputeerde Hubert Mackus waren hierbij aanwezig.

Beklimmen van de toren
Het centrum van het dorp Meijel is recent letterlijk op de schop gegaan. De gemeente Peel en Maas heeft hieraan een forse bijdrage geleverd. Het centrum is zoveel als mogelijk in de uitvoering herkenbaar gemaakt als Peeldorp. Vrijwilligers van het Dorpsoverleg hebben daar vele uren aan gewijd. Dit zelfde Dorpsoverleg wil nu de toren van de kerk toegankelijk maken voor beklimming en op die manier een toeristische attractie rijker worden.

Restauratie
Van deze kerk dienen de daken en de angelustoren gerestaureerd te worden. Daarbij hoort dan ook de hemelwaterafvoer en overige bijkomende werkzaamheden. Net als bij de kerk in Panningen zijn de spanten en de gordingen van een te zwakke samenstelling. Daardoor beweegt het dak bovenmatig met daarop de leien die gaan schuiven en breken. De leien hebben hun beste tijd gehad en zijn versleten.

Schutterij Sint Nicolaas
Tijdens de officiële aftrap van de restauratie zorgde schutterij Sint Nicolaas, welke dit jaar 100 jaar bestaat, voor een muzikale noot vanuit de toren. De muziek was tot in verre omtrek te horen. Na afloop werd er nog gezellig nagepraat met koffie en Meijelse vlaai.

Mobiele versie afsluiten