Site pictogram Meijel24

De Atalanta | Vlinderrubriek met Hans Melters

Nederweert24/Meijel24 presenteert, in samenwerking met Hans Melters, dé Vlinderrubriek. Hierin is tot het einde van het jaar elke zondag een vlindersoort op film te zien, inclusief biotopen, wetenswaardigheden en waardplanten. Deze keer:

De Atalanta

De Atalanta is een algemene vlinder die vliegt tussen april en november. Het is een trekvlinder welke ieder jaar uit Zuid Europa naar ons vliegt en in het najaar trekken ze in groepen weer terug naar het zuiden. In de nacht van 11 op 12 oktober 1955 zagen vuurwachters in Normandie honderden atalanta’s op licht afkomen wat zou betekenen dat ze ook in de nacht trekken. Deze zwervende vlinders kunnen bijna overal worden waargenomen.

Vlinders
Aan de vlinder gaan heel wat stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder. Vlinders staan voor lente, verliefdheid en zorgeloosheid. Veel vlindersoorten hebben het echter moeilijk in Nederland. In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, maar dat zijn niet allemaal dagvlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Er zijn er al 17 verdwenen uit Nederland. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun leefgebieden aangetast zijn.

Na overleg en met toestemming van de Vlinderstichting wordt bij elke video van een vlinder naar de website van de Vlinderstichting verwezen voor meer info betreffende de soort.

Mobiele versie afsluiten