De intrede van de smartphone bracht de maatschappij in een regelrechte stroomversnelling. Terwijl de eerste Iphone pas tien jaar geleden op de markt kwam, is een leven zonder de vertrouwde broekzakapparaten ondertussen niet meer voor te stellen. Tot voor kort was deze technologische inmenging nog te overzien, tot afgelopen week bekend werd dat één op de zes mensen zelfs tijdens de liefdesdaad op hun telefoon kijkt.
Dat bij menig station, bushalte en carpoolplek iedereen met volle concentratie zijn touchscreen bedient, is ondertussen geen uitzondering meer. Menselijk contact geschiedt voornamelijk via toetsenborden tegenwoordig. Om het telefoongebruik toch nog enigszins positief te doen voorkomen, werden zogeheten ‘social’ media geïntroduceerd. Of deze media het sociale verkeer bevorderen, is echter de vraag. Je kunt weliswaar overal je vrienden op de hoogte houden van je belevingen, maar als je je net in een flink potje geslachtsverkeer bevindt, zou dat niet de prioriteit mogen zijn.
Van welke apps, widgets of tools specifiek gebruik wordt gemaakt tijdens het babyproductieproces wees het onderzoek niet uit. Toch kan op basis van enige logica gezegd worden dat selfies áltijd en overal worden gemaakt. Dan dus ook. Letterlijke verslaglegging van minuut tot minuut vergt echter discipline, ’t is een complete dagtaak erbij. Angst voor slechte foto’s is gelukkig ongegrond; met behulp van een filtertje, enige hashtags en een zeer diepgaande blik worden er dagelijks duizenden Mona Lisa’s geknipt.
Een collectieve, sluimerende verslaving ligt misschien op de loer. Een leven zonder is namelijk allang niet meer voor te stellen. Stillaan bepalen de Samsung, Sony’s en Nokia’s steeds meer de weg des levens. En o wee als die batterij op is. Je zou maar moeten seksen zónder telefoon.
Geef een antwoord