Zijn eerst werkgever was het Parkhotel Beausite in Wengen, Zwitserland. Tegenwoordig bekend als Parkhotel Top Beausite. Zijn eerst werkdag was ook nog precies op de dag dat hij 18 jaar werd. Na een jaar Zwitserland kwam Ruud terug naar het Weerterland. Bij het Wapen van Weert werd hij leerling kok. Via Ristorante La Gondola in Weert werd Ruud korporaal kok in militaire dienst. Na de militaire dienst begon Ruud het echte werk. Eerst als chef de partie en daarna als sous chef, maakte hij deel uit van de keukenbrigade van het sterrenrestaurant Hoppenhof in Geldrop van de alom gerenommeerde meesterkok Jacques Zeguers.
Hoogtepunt was het diner, wat Ruud en zijn team hebben gekookt, voor de koninklijke familie tijdens hun bezoek aan Weert in het kader van Koninginnedag 2011.
Helaas werd de samenwerking niet het succes wat iedereen had verwacht. Maar Ruud ging door. Want Ruud heeft maar een passie en dat is koken. Als zzp-er ging hij achtereenvolgens aan de slag bij kasteel Eyckholt in Roorsteren, kookte hij voor vele opdrachtgevers op locatie en was hij chefkok bij Hotelbistro de Secretaris in Overpelt, België.
In 2015 kwam Ruud in contact met Margriet en Herman Poell, de exploitanten van restaurant Bi-j Siem in hartje Nederweert, pal naast de Lambertuskerk. Zij zaten dringend verlegen om een gelouterde chefkok, die begreep welke gerechten er Bi-j Siem op de kaart thuis hoorden. Ruud omarmt al zijn hele carrière de oude Franse keuken. Dit culinaire genre past als een maatpak bij het oudste restaurant van Nederland. Ruud kookt nog wekelijks met onverminderde passie voor de gasten van Bi-j Siem. Veel gasten uit het Weerterland maar ook ver daar buiten komen ‘saame’ genieten van Ruuds klassiekers. Gerechten die eerlijk en zeer smaakvol zijn.
Reserveren voor de 7 gangen proeverij kan telefonisch via 0495622001 of per mail, info@bi-jsiem.nl o.v.v. ‘Ruud 40 jaar kok’.
Tot Siems!