In de nacht van vrijdag op zaterdag is er rond 0:45 uur door het KNMI een lichte aardbeving geregistreerd in Stramproy. De beving werd geregistreerd op een diepte van 12.0 kilometer. Het gaat om een zogenaamd ‘Tektonische’ aardbeving met een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. Een beving van met deze waarde wordt regelmatig door mensen waargenomen. Lichte voorwerpen kunnen bewegen. De schade blijft beperkt tot lichte schade aan gebouwen.
Natuurlijke aardbevingen in Nederland hebben meestal een sterkte van 2 tot 4 op de schaal van Richter.
Tektonische krachten
De krachtigste aardbevingen komen voor aan de randen van platen. Nederland ligt midden op de Euraziatische Plaat. Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen als gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door tektonische krachten aan de randen van de platen.
Roerdalslenk
In het breukensysteem van de Beneden-Rijnslenk (van Bonn tot in Nederland) is het in ons land vooral de Roerdalslenk, begrensd door de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk, waar de grootste bewegingen plaatsvinden. In Limburg komen door bewegingen van deze breuken jaarlijks meerdere aardbevingen voor.
Geef een antwoord