Bevrijding Meijel
Patstelling
Begin november 1944 begon de laatste fase in de strijd bij Meijel. In het begin was er voor de Schotten geen doorkomen aan hier. De Duitsers zaten in het dorpscentrum en de Meijelse bossen. Vanachter het Kanaal van Deurne bestookten ze de Schotten vrijelijk met hun kanonnen. Tussen Meijel, Neerkant en Ospel hadden ze overal mijnen gelegd, die de ene na de andere tank opbliezen. En tenslotte waren er de vele moerassen rond het dorp waar de zware voertuigen in wegzakten.
Opnieuw trilde de Peel bij Meijel
Maar op 10 november startten de geallieerden dan toch de laatste grote strijd om het Peeldorp. Het begon met heftige beschietingen vanaf Asten en werd gevolgd door gevechten van man tegen man. Op 13 november moesten de Duitsers het centrum van Meijel prijsgeven en twee dagen later ook de randgehuchten Vieruitersten en Platveld. Toen de zon opkwam op 16 november, bleek de vijand definitief vertrokken en konden de geallieerden verder doorstoten in de richting van Beringe. Na ruim vier jaar bezetting was Meijel weer vrij!
Maanlandschap
Wat er daarna was te zien in en rond Meijel was werkelijk onbeschrijflijk. Het leek hier wel een maanlandschap: overal dood vee, kapotte huizen, uitgebrande en vaak nog rokende voertuigen en tientallen houten kruisen met een helm erop; noodgraven dus. En dan lag ook nog eens half Meijel vol met mijnen, die nog menig Meijels burger zouden slachtofferen. Maar ondanks al deze ellende waren de mensen hier opgewekt: ze waren weer vrij!
Drukke expositie nog twee zondagen te zien
In Truijenhof loopt nog twee zondagmiddagen de expositie Meijel 80 jaar bevrijd over de zo bijzondere Meijelse oorlog. Al honderden mensen hebben die de afgelopen weken gezien en waren enthousiast over het gebodene. Ook het gloednieuwe boekje over de oorlog vond al honderden kopers en moest al worden bijbesteld. Nu weer verkrijgbaar op de zondagmiddagen in Truijenhof van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd!