Site pictogram Meijel24

Bijeenkomst in Meijel voor plannen nieuwe hoogspanningslijn

Er is een plan om een nieuwe hoogspanningslijn aan te leggen tussen Maasbracht en Eindhoven. Deze extra verbinding is nodig, want de bestaande hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven kan vanaf 2030 niet genoeg stroom vervoeren.

Om te bepalen waar de hoogspanningslijn precies komt start een procedure. Die is nodig voor de vergunningen. Je kunt nu reageren op het plan. Wil je meer weten? Volg het webinar of kom naar een bijeenkomst.

Hoogspanningslijn

Waarom dit plan?
TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft berekend dat hier vanaf 2030 een extra hoogspanningslijn nodig is. Want het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet neemt toe. Dat komt hierdoor:

Waar komt de extra hoogspanningslijn?
Tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven is een groot zoekgebied. Daarin moet de hoogspanningslijn komen. De nieuwe verbinding mag niet veel langer zijn dan de bestaande. Anders werkt hij niet. Op de onderstaande afbeelding is het witte gedeelte het zoekgebied.

Binnen het zoekgebied kijkt TenneT naar:

Het gaat hier om een 380 kV-verbinding. Deze wordt bovengronds aangelegd. Dit is anders dan de 150kV-verbinding die bij Kessel en Kessel-Eik loopt. Daar wordt gewerkt aan een plan om deze verbinding deels ondergronds te brengen (verkabeling).

Wat gebeurt er nu?
Er ligt een Voornemen en Participatieplan ter inzage. Dat is de eerste stap in de procedure die er uiteindelijk voor zorgt dat alle vergunningen er zijn om te mogen bouwen. In het Voornemen beschrijft TenneT de plannen voor het project. In het Participatieplan is te lezen hoe de omgeving bij het project wordt betrokken. Je kunt nu jouw suggesties, kansen en zorgen delen. Deze worden meegenomen naar de volgende stap. Er volgt nog een aantal stappen, waarin het plan steeds preciezer wordt. Zo zorgen het ministerie van Klimaat en Groene Groei en TenneT dat de hoogspanningslijn zorgvuldig wordt ingepast. Bij de verschillende stappen krijg je steeds opnieuw de kans om te reageren.

Meer weten?Volg het webinar
Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur kun je een webinar volgen. Daarin wordt meer over het project verteld en kun je vragen stellen. Het webinar is na afloop terug te zien. Op www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven vind je de link. Inschrijven is niet nodig.

Of kom naar een inloopavond
Ook zijn er drie inloopavonden. Je krijgt dan informatie op een informatiemarkt waar je vragen kunt stellen aan medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en van TenneT. Ook kun je ter plekke reageren op het voorstel. Je kunt vrij in- en uitlopen tussen 19:00 tot 21:00 uur. Er is geen algemene presentatie. Aanmelden vooraf is niet nodig.

De bijeenkomsten zijn op: 

Deze locaties zijn zo goed mogelijk verdeeld over het zoekgebied. Het betekent niet dat hier dan ook de nieuwe hoogspanningslijn komt te lopen.

Meer informatie
Meer informatie over de informatiebijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe je kunt reageren lees je op de website van RVO. Meer informatie over het project zelf vind je op deze website.

Mobiele versie afsluiten