Site pictogram Meijel24

Vrijheidssvuur de Peel | Donderdag 19 en zaterdag 21 september in Meijel

Sinds 1946 halen Eindhovense wielrenners het bevrijdingsvuur op in de eerste bevrijdde Franse stad Bayeux in Normandië. Ieder jaar wordt daar op 16 september het bevrijdingsvuur ontstoken en vanaf daar in 2 dagen naar Eindhoven gebracht, een barre tocht van 663 kilometer (vroeger zelfs 750 km). Op 18 september haalt de organiserende Peelgemeente Helmond het vuur op bij de bevrijdingsviering in Eindhoven.

Vrijheidssvuur de Peel

Op 19 september vindt bij het Kasteel van Helmond de Ceremonie vrijheidsvuur de Peel plaats. Het vrijheidsvuur zal zich na afloop verspreiden naar de aangesloten 11 Peelgemeenten in Brabant en Limburg.
Dit jaar zal burgemeester Wilma Delissen in Helmond de laatste keer het Vrijheidsvuur overgeven aan de Meijelse lopers. De lopers zorgen op 19 september dat het vuur in Meijel in de St. Nicolaaskerk komt waar kapelaan Roger Maenen het in bewaring neemt. De aankomsttijd zal tussen 21.45 en 22.00 uur zijn.

21 september gaat de jeugd van Meijel het Vrijheidsvuur beschermen.
10Revenst, de Vrijwillige brandweer Meijel, Toneelvereniging C.O.M. Meijel, Bibliotheek Meijel en Dorpsoverleg Meijel hebben een mooi programma opgesteld waarin het belang van vrijheid is doorweven, 
‘the battle of Meijel’.
Aanvangstijdstip is om 18.30 uur op het Raadhuisplein en bij de Kerk.

Afsluitend omstreeks 21.00 uur brengt de jeugd het vrijheidsvuur van de kerk naar het Oorlogs- en vredesmonument tussen het Raodhusj en het Alexanderhof. 
Hier wordt the battle of Meijel op passende wijze afgesloten met muziek en het ontsteken van het vrijheidsvuur door de jongeren. Dit als eerbetoon aan de gesneuvelde geallieerden en Meijelse oorlogsslachtovers. Vervolgens zal een afvaardiging “Comité 2eWO Kessel” het vrijheidsvuur overnemen en vervolgt het zijn weg naar Kessel. Voordat de jeugd van Meijel de vrijheid gaat vieren in Sjik leggen zij ter afsluiting nog bloemen bij het Oorlogs- en vredesmonument.

Mobiele versie afsluiten