Site pictogram Meijel24

Open dag | 10 jaar Oppe Koffie!

Op zaterdag 6 juli bestaat Oppe Koffie 10 jaar. Iedereen is welkom op de Open Dag, zowel tijdens de presentatie van de zorg tussen 10:00 en 12:00, als op de feestmiddag in de Theetuin van 13:00 tot 17:00, met muziek van de heimat Kapelle.

Oppe Koffie

Hoe het begon
De (vaste!) telefoon ging. Wilmy belt met Bertine, of ze even op de koffie mocht komen. “En oh ja, weet jij wie ik ben?” Dat wist ze niet, maar welkom was ze natuurlijk wel. Enkele maanden daarvoor had Bertine een ondernemersplan uitgewerkt voor het destijds leeg liggende oude gemeentehuis. Wilmy had van haar plannen gehoord en liep al een tijdje met vergelijkbare ideeën over zorgbehoefte in Meijel op gebied van dagbesteding. Een half jaar na deze ‘goej tas koffie’ gaven de dames elkaar een hand bij de KvK en Oppe Koffie was geboren.

Wat is Oppe Koffie
“We zagen dat er behoefte was aan aanbod van arbeidsmatige dagbesteding in het eigen dorp, maar ook aan een horecagelegenheid die toegankelijk was in de brede zin van het woord: zowel drempelarm voor rolstoelen als vriendelijk in prijs voor minderbedeelden.”
Samen met vele vrijwilligers pakten de dames een kwast of hamer ter hand en gingen aan de slag in het sfeervolle pand aan Raadhuisplein nummer 3, de buren van het oude gemeentehuis. Een plek die qua sfeer, ligging én met mooie tuin de ideale plek was voor dit concept.
Op 6 juli 2014 opende lunchroom en dagbestedingsplek Oppe Koffie haar deuren.

Samenwerking met Dorpsontmoeting
“Om mensen elkaar te laten ontmoeten zijn we activiteiten gaan organiseren.” Er kwam een spellengroep, een handwerkgroepje en van het een kwam het ander. “Totdat we ontdekten dat we dit anders moesten organiseren.” In overleg met o.a. Raf Janssen werden de activiteiten ondergebracht in een stichting: Dorpsdagvoorziening Durnééve. “Tot op de dag van vandaag werken we nauw samen met de stichting, die sinds 2019 in heel Peel en Maas Dorpsontmoeting heet”, vertelt Wilmy. Tijdens de Open dag van 6 juli wordt ook een aantal activiteiten van de Dorpsontmoeting gepresenteerd waaronder een expo van het Beeldhouwcafé.

Waardering
“Ons geheim is, dat we onszelf nooit te serieus hebben genomen”, vertelt Bertine. “Zodra we met een strak gezicht over ‘de zaak’ gaan praten stoppen we, hebben we afgesproken.” Maar dat ze altijd de lat hoog hebben gelegd om kwaliteit van zorg en horeca te bieden, bleek wel uit de waardering die ze ontvingen bij het winnen van de Groeibriljant en Ondernemersprijs (publieksprijs) in 2015.

Zo durfden ze om de juiste redenen onlangs in januari hun horeca te veranderen van goedlopende lunchroom naar koffiehuis, omdat dit beter bij de mogelijkheden van de doelgroep past. Een gewaagde keuze, die duidelijk maakt dat de zorgkwaliteit op nummer één staat. Wil jij ook meer weten over Oppe Koffie? Kom dan langs tijdens de open dag op 6 juli!

Mobiele versie afsluiten