Site pictogram Meijel24

Wie wint de gemeentelijke sporttrofee 2023?

De gemeente Peel en Maas mag zich met recht een sportgemeente noemen. De elf dorpen tellen ruim 100 sportverenigingen. De stichting Sportgala Peel en Maas is bezig met de voorbereidingen voor het 13e Sportgala Peel en Maas. Dit Sportgala 2023 wordt gehouden op vrijdag 12 april 2024 om 20.00 uur in DOK6.

Sportgala Peel en Maas

In een programma met een sportieve en muzikale omlijsting, wordt het sporttalent, de sporter en de sportploeg van het jaar 2023 van de gemeente Peel en Maas bekend gemaakt. Ook dit jaar is de uitreiking van de gemeentelijke sporttrofee de ultieme climax van de gala-avond. De genomineerden van de categorie Talenten, Sporters, Sportploegen en de Bijzondere waarderingsprijs uit Peel en Maas strijden om de gemeentelijke sporttrofee. De winnaar van de Bijzondere waarderingsprijs wordt ook pas op de gala-avond bekend gemaakt.

Voor de regio Noord Limburg wordt de winnaar voor de trofee van Iedereen Kan Sporten(IKS) bekend gemaakt. Omdat deze categorie regionaal is, dingt deze categorie niet mee naar de gemeentelijke sporttrofee! Voor meer informatie kijk hier of hier.

Genomineerden talenten

Deliano Antonio
Dit 17-jarige handbaltalent begon op zijn 7e jaar in de jeugd van Bevo. Bij binnenkomst daar en bij de eerste training zei de jeugdtrainer Lammert van Berlo al: ‘die moeten we in de gaten houden’. Twee jaar terug begon Deliano in de regionale selectie met 50 personen en wist zich door keihard te trainen via de B- en de A-groep naar ‘Oranje onder de 18’ te spelen. Hij traint nu 4 dagen per week op Papendal en op de vrijdag traint hij bij Bevo in de zaal en extra krachttraining. Bij Bevo is hij een vaste kracht in het 2e team is en speelt hij al regelmatig in het 1e team, waar hij volgend jaar een vaste keuze hoopt te zijn. Hij ziet zich zelf over 5 jaar in de Duitse competitie spelen.

 

Nina Evers
Ook dit 15-jarige volleybaltalent traint 4 dagen in de week op maandag en op de woensdag een hybride training met kracht- en baltraining (deze training op woensdag wordt per week ingevuld in overleg met school) De overige trainingen zijn in Meijel bij Peelpush. In de weekenden speelt Nina de wedstrijden met Dames 1 van Peelpush in de Eredivisie. Verder is zij een vaste keuze in het team van ‘Oranje onder de 18 jaar’. Nina begon op 6-jarige leeftijd te volleyballen. Ondanks dat verschillende familieleden deze sport ook beoefenden, heeft ze zelf de keuze gemaakt. Nina is een speelster die erg kan genieten van de wedstrijddag: de reis met de meiden er naar toe, het samen eten, de voorbereiding en de wedstrijd zelf. Ook het spelen van een toernooi vindt ze geweldig: het leven in zo’n bubbel. Het mooiste wat ze heeft meegemaakt was het EK onder de 18 in Servië. Alle 7 wedstrijden gespeeld en 3x winst.

 

Marlouk Colbers
Deze 16-jarige judoka begon 12 jaar geleden met judo. Ze traint 8x per week: 6x bij Hercules in Echt, 1x op Papendal en 1x in Helden. Verder thuis boksen, cardio en conditietraining. Marlouk ademt judo, er is voor haar niets anders. Ze behaalde bij de laatste drie kwalificatiewedstrijden 2 medailles en in Zagreb bij 1e Europacup werden 4 wedstrijden gewonnen. Marlouk traint bij Hercules in Echt (waar Judoclub Helden voor gezorgd heeft) omdat ze daar meer kan trainen en betere trainingsmaatjes heeft. Na de 3e plaats op het NK tot 48.1 kg in 2023 brak ze door. Marlouk geniet ook van toernooien in het buitenland, de reizen, de entourage, enzovoorts. Ze komt nu weer in een andere leeftijdscategorie en dat betekent ook meer toernooien en meer kansen om te wennen aan het hogere niveau. Haar droom is om uitgezonden te worden naar de Olympische Spelen en haar idool is Ilias Iladis, een Griek die op zijn 17e de Olympische Spelen won.

Genomineerden sporter

Mark van Dijk
Deze judoka uit Egchel heeft zich na een paar jaar weer teruggevochten bij de top. Hij traint en woont momenteel op Papendal. In de weekenden is hij thuis bij ouders en broer en bij de judoclub Helden waar hij dan ook weer traint en ook training geeft. Mark studeert sportkunde op de HAN en kan dit goed combineren met zijn trainingen op Papendal. In de ochtend training op kracht en conditie, in de middag tijd voor de studie en in de avond de 2de training met sparren. De grootste prestaties waren de podiumplaatsen in juli in Talinn en in oktober in Praag. Verder is hij erg trots op de 3e plek bij de World University Games in China en de selectie voor het Nederlands team voor de Grand Prix in Portugal. Hier worden voor elke categorie de twee beste judoka’s geselecteerd. Mark vecht in de klasse tot 90 kilo. Parijs komt voor Mark te vroeg, maar zijn doel blijft een medaille op de Olympische Spelen, dus moet dat maar in Los Angeles gebeuren.

 

Henrik von Eckermann
Deze sympathieke ruiter won de laatste jaren vele grote prijzen zoals goud op de Olympische Spelen en de eerste plaats op de wereldranglijst.
Toen hij deze doelstellingen waarmaakte wilde hij ook de finale van de wereldbeker winnen. De wedstrijd was in april 2023 in Omaha in de Verenigde Staten.
Van alle continenten waren de beste ruiters afgevaardigd… maar Henrik won.
Als internationaal springruiter reist hij heel Europa door en heeft daarom Kessel als centraal punt gekozen. Hier woont hij samen met zij vrouw (ook een zeer goede springruiter) Janinka Sprunger en hun zoontje.
Samen runnen zij hier ook hun bedrijf om goede springpaarden te fokken en op te leiden.

 

 

Tijn van Kuijk
Deze 18-jarige wedstrijdzwemmer traint 5x per week in het water in het zwembad in Horst en dan nog 1,5 uur krachttraining. Tijn heeft de doelstelling om de Nederlandse top te halen, laten varen… maar heeft wel de doelstelling om met veel plezier in het zwemmen, zichzelf te blijven verbeteren en een hele goede regionale zwemmer te zijn. Het gat met een Arno Kamminga is nu bijvoorbeeld 4 seconden op de 50 meter en dat is voor Tijn te groot Tijn die nu zijn studie Sporthealth en Lifestyle afrondt en daarna verder wil met de studie Fysiotherapie kijkt ook naar zijn maatschappelijke carrière. De resultaten voor Tijn in 2023 waren als volgt: bij de regionale winter- en zomerkampioenschappen behaalde hij 7x de 1e plaats en 1x een 2e. Bij de NK sprint in Rotterdam werd hij 2e op de 50 m schoolslag en dit was voor hem het mooiste zwemmoment van 2023.

Genomineerden sportploegen

Meisjes C/B Peelpush
Dit meisjesteam van meiden van 14/15-jaar begonnen het seizoen 2022/2023 als meisjes C in de hoofdklasse en werden daar grandioos kampioen.
Voor de tweede seizoenshelft werden ze door gebrek aan tegenstand in een leeftijdscategorie hoger ingeschreven. Ook nu werden ze kampioen maar nu als meisjes B. Als extra beloning mochten ze (weer als meisjes C) mee doen aan de algehele kampioenschappen van Nederland en hierbij wisten ze de 3e plek te behalen. Als toetje op het hele seizoen sloten ze af met de bekerwinst voor meisjes C voor Zuid-Nederland door van Sliedrecht Sport te winnen. In december 2023 werden ze weer kampioen in de hoofdklasse B.

 

1ste team Voetbalvereniging SV Panningen
Het 1ste team van SV Panningen behaalde na 18 jaar weer een kampioenschap en nu met allemaal jonge spelers uit Peel en Maas. Dus veel eigen kweek. Het team onder leiding van Naard Vaes is een hechte eenheid die ook veel verenigingswerk verricht. Deze trainer hecht er veel waarde aan om naast de voetbaltechnische zaken ook de normen en waarden onder de spelers hoog te houden. Dit heeft weer zijn weerslag op de rest van de vereniging en de saamhorigheid binnen de vereniging is weer op een hoog peil. Hard werken, afspraken nakomen en plezier maken is een mooie formule om collectief succes te kunnen boeken. De kracht van het team was ‘niemand is meer, niemand is minder en alles samen’. Een team waarin alles bespreekbaar is. De club begint weer te leven zeker na brand. Maar er zijn nog stappen te maken waarin dit vaandelteam het goede voorbeeld wil geven.

 

Herenteam Judoclub Helden
Dit is een team met judoka’s die de jeugdopleiding in de eigen club hebben gehad en waarvan de meesten zijn door gegroeid naar trainer of coach in de eigen club. Het team bestaat uit 7 judoka’s allemaal in een andere gewichtsklasse. In de wedstrijden strijden ze dan tegen een tegenstander in dezelfde gewichtsklasse. Het is uniek dat een vereniging een team uit eigen gelederen kan samenstellen. Bij veel andere verenigingen moeten judoka’s geleend of zelfs ingevlogen worden. Bij de judoclub Helden proberen ze het judo aanvallend en attractief te benaderen. Dus niet een voordeeltje scoren en dit gaan verdedigen, maar er voor blijven gaan. Deze wedstrijd- en gevechtsstijl wordt bij alle judoka’s meegegeven en dat werkt dus ook bij dit team. Elk gewonnen gevecht is 1 punt en per wedstrijd zijn dus 7 punten te verdienen. Een van de grootste wedstrijden van Nederland werd daarmee gewonnen.

Genomineerden IKS Iedereen Kans Sporten Noord-Limburg

Chantal Haenen (handbiken)
Deze 26-jarige handbikster was een aantal jaren geleden ook al genomineerd. Zij deed in 2023 naast handbiken ook aan roeien en ook dit ging niet onverdienstelijk. Deze sport doet zij bij roeivereniging Aeneas Roermond en verder traint en sport zij bij Watersley Sittard, een trainingsgelegenheid voor topsporters. Bij het handbiken werd ze bij het NK 1e op de weg en ook nummer 1 bij de tijdrit. Bij de worldcup in België werd ze ook 1e bij de tijdrit en 2e op de weg en bij de WK in Glasgow werd deze prestatie herhaald. Dit waren bij het handbiken de grootste resultaten voor 2023. Bij de EK roeien in Slovenië op het meer van Bled behaalde ze een fraaie 2de plaats. Voor de Paralympics in 2024 is in overleg met beide sportbonden besloten om tijdelijk te stoppen met roeien voor een volledige focus op het handbiken.

 

Sjuul en Denise Walboomers (rolstoeldansen)
Deze broer en zus dansen nu al 22 jaar met elkaar en op een hoog niveau. Maar het plezier in dansen is het allerbelangrijkste. Sjuul is meervoudig gehandicapt en Denise is de staande partner die hem met special handbewegingen aangeeft waar hij heen moet rijden en draaien. Ook dansen ze wel in duovorm en dan zit Denise ook in een rolstoel. Met het rolstoeldansen wordt er net als in het stijldansen gedanst in 5 ballroomdansen en 5 Latindansen. Daarnaast wordt er nog een splitsing gemaakt in rolstoelers met een goede of minder goede armfunctie. Zij vallen door de mindere armfunctie van Sjuul in de laatste categorie. Een wedstrijddag is voor Sjuul pas echt geslaagd als ze van het publiek een daverend applaus krijgen en Sjuul een medaille om zijn nek heeft. Ze trainen 1x per week in Dansrijck in Nederweert. Ze hebben deelgenomen aan het WK rolstoeldansen in de jaren 2017 en 2019. Het allergrootste compliment is dat Sjuul en Denise met 9 andere rolstoelparen en150 stijldansparen deel uit maken van de dansgroep die regelmatig ingezet worden bij de concerten van Andre Rieu en zijn zij erg trots op hun 45 optredens bij dit orkest.

 

DSG Expression (Unique)
Deze dansgroep is gestart in 2007 en een groot gedeelte van de huidige groep was hier bij en dansen dus al zo lang met elkaar.
De meiden zijn dol op dansen en trainen elke week met volle energie.
Elk jaar een andere dans, choreografie en flitsende outfit dat jaarlijks op de presentatiedag van Expression gepresenteerd wordt.
Ze treden regelmatig op en doen wel eens mee aan wedstrijden in de regio… maar helaas zonder concurrentie. Er zijn ook wel grotere optredens geweest. Zo hebben ze enkele jaren achter elkaar opgetreden op Funpop. Maar hun hoogtepunt was een optreden op de 11e van de 11e in een vol MECC in Maastricht met Spik & Span voor een groot publiek. Dit vonden ze super spannend en tof.

Mobiele versie afsluiten