Site pictogram Meijel24

De jongste burgemeester van Nederland komt uit Meijel

Teun Heldens, geboren en getogen in Meijel, werd op achttienjarige leeftijd al actief in de gemeentepolitiek. Zijn politieke pad leidde hem vervolgens naar de Provinciale Staten van Limburg. Recentelijk diende hij als waarnemend wethouder, en binnenkort zal hij de jongste burgemeester van Nederland worden in de gemeente Heeze-Leende. In dit artikel werpen we samen met Teun Heldens (30) een blik terug op de afgelopen jaren van zijn indrukwekkende politieke carrière.

Teun Heldens

Uitgesproken en kritisch raadslid
Hij was zestien toen Teun lid werd van de VVD. Al snel belandde hij bij de ledenvergadering van de VVD-fractie in Peel en Maas ‘’Even dachten ze dat ik verdwaald was, maar al snel werd ik met open armen ontvangen,’’ vertelt Heldens. Toen op 19 maart 2014 de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden, haalde hij 360 voorkeursstemmen waarmee hij vanaf een plek vijf positie op de kieslijst in de raad kwam. De partij behaalde destijds drie zetels. ‘’Vanaf het begin was ik een uitgesproken en kritisch raadslid dat niet bang was om een debat aan te gaan, daar moest men in het begin wel even aan wennen. Zeker als je gemeenteraadslid bent van een coalitiepartij, maar voor mij maakte dat geen verschil in mijn rolopvatting. Het college controleren is veel te belangrijk om alleen aan de oppositie over te laten’’. Deze stijl legde Heldens geen windeieren. Na vier jaar werd hij in 2018 herkozen met 904 voorkeursstemmen. Hij kreeg toen meer stemmen dan de lijsttrekker. De fractie groeide van drie naar vijf zetels.

In 2021 werd Teun Heldens lijsttrekker van zijn partij in Peel en Maas. Ook Toen haalde de VVD vijf zetels en kreeg Teun 1211 voorkeursstemmen. Ondanks dat de VVD de derde partij was bij het verdelen van de zetels, kreeg Heldens de meeste stemmen in Peel en Maas. ‘’In veel landen was ik dan al burgemeester geworden,’’ grapt de Meijelse politicus doelend op de verschillende systemen van burgemeestersverkiezingen in Europa.

Lid van de Provinciale Staten
In 2019 mocht Teun Heldens toetreden tot de Provinciale Staten. Hij kreeg destijds 1609 stemmen, waarvan 1242 uit Peel en Maas. Op grote thema’s voerde hij namens de liberalen het woord. Denk aan Maastricht Aachen Airport, de Maaslijn, Sport en bestuurscultuur. Ook werd hij lid van de provinciale enquêtecommissie die onderzoek deed naar het handelen van voormalig gedeputeerde Ger Koopmans. In maart 2023 nam Heldens afscheid van de Provinciale Staten in Maastricht. Hij vond het na vier jaar wel welletjes geweest.

Wethouder in Nederweert
Er was behoefte aan een nieuwe uitdaging. Teun had na zijn afscheid van Provinciale Staten opeens veel tijd over in zijn agenda en zocht naar een nieuwe uitdaging. Hij belandde bij de gemeente Gennep waar hij voor vier maanden op interim-basis aan de slag ging als beleidsadviseur Kunst & Cultuur. Toen ging de telefoon. In Nederweert hadden zijn collega’s een waarnemend wethouder nodig. Jorik Franssen moest zijn post tijdelijk verlaten omdat bij hem acute leukemie werd geconstateerd. Het behandeltraject zou enkele maanden in beslag nemen, en daarom werd Teun om hulp gevraagd. Zestien weken lang verving hij Jorik’s wethouderspost. Gelukkig is Franssen weer aan de betere hand en heeft hij zijn werkzaamheden in Nederweert weer opgepakt. ‘‘Het was een ontzettend eervolle klus, waar ik ook zelf veel van heb geleerd. En dan is niks mooier in het leven dan het op zo’n manier af te mogen sluiten, alleen maar lachende gezichten,’’ vertelt Heldens.

Burgemeester in Heeze-Leende
En nu, burgemeester in Heeze-Leende. Na vele jaren ervaring te hebben opgedaan op verschillende politieke vlakken is 2024 het jaar waarin het hoogtepunt gevierd gaat worden. Per 1 februari zal Teun namelijk de nieuwe burgemeester worden van de gemeente Heeze-Leende. Een droom die voor hem uitkomt. ‘’Ik merkte na 12,5 jaar dat ik meer op zoek was naar een verbindende functie die boven de partijen staat. Een enthousiaste aanvoerder vraagt Heeze-Leende, en dat wil ik heel graag zijn. Ze vragen ook een kritische coach, en dan komt de politieke ervaring van pas,’’ legt hij uit.

‘Teun Heldens partner’
Een leuk detail, als je Teun opzoekt op Google dan zie je in de meeste gezochte zoekresultaten ‘Teun Heldens partner’ voorbijkomen. Wij kunnen melden, Teun is vrijgezel. Hij zal binnen een jaar moeten verhuizen en is al op Funda aan het kijken naar een geschikte woning. ‘’Alle tips zijn welkom.. een vrouw mét een huis is ook prima,’’ zegt hij lachend.

Mobiele versie afsluiten