Site pictogram Meijel24

Energie Adviescentrum Peel en Maas en gemeente werken samen aan Peel en Maas Verduurzaamt

De actie ‘Peel en Maas Verduurzaamt’ nodigt inwoners van Peel en Maas met een laag inkomen of laag middeninkomen uit een afspraak te maken met de energiecoach van het Energie Adviescentrum Peel en Maas. De energiecoach komt aan huis en bekijkt met de inwoner welke maatregelen genomen kunnen worden om energie te besparen. ‘Door aan de basis energieverbruik te verminderen, bespaar je direct op de kosten. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. En daarmee verduurzamen we ook meteen‘, aldus wethouder Erik Nijssen.

Energie Adviescentrum Peel en Maas

Hoe doet u mee met de actie?
Minima ontvangen de komende weken een brief met uitleg over de actie. Inwoners met een laag inkomen of laag middeninkomen nemen contact op met het Energie Adviescentrum Peel en Maas. Dit kan via contact@energieadviespeelenmaas.nl of door binnen te lopen. Zij plannen samen een afspraak voor het huisbezoek.

Voor een laag inkomen of laag middeninkomen geldt

Om te toetsen of inwoners tot de doelgroep behoren, vragen ze de inkomensverklaring van 2022 te overleggen. Deze is op te vragen met een DigiD bij de belastingdienst.

Hoe werkt de actie?

  1. Je maakt een afspraak voor een huisbezoek door de energiecoach van het Energie Adviescentrum Peel en Maas.
  2. De energiecoach voert bij het huisbezoek meteen 2 kleine aanpassingen in je huis uit. Daarmee bespaar je direct. Ook ontvang je een advies met aanvullende maatregelen.
  3. Voer je ook aanvullende maatregelen uit het advies uit? Laat de energiecoach dan de materialen bestellen bij WoonWijzerWinkel Limburg. Alleen dan betalen ze de kosten voor de materialen tot een maximaal bedrag van 150 euro per huishouden.
  4. Je ontvangt de materialen per post bij je thuis.
  5. Heb je hulp nodig voor het aanbrengen van de materialen uit de actie? Dan regelt de energiecoach een afspraak met de installatiecoach. Ook de kosten voor het aanbrengen van de materialen zijn gratis.

Mogelijk vervanging van energie slurpend witgoed
Tijdens het huisbezoek kijkt de energiecoach ook naar het witgoed in huis. Zitten daar echte energieslurper tussen? Dan bestaat de kans dat de energiecoach besluit 1 apparaat te vervangen door een energiezuinig apparaat. ‘Soms heb je niet door hoeveel energie een oud apparaat verbruikt. Ik ben dan ook blij dat we de mogelijkheid hebben om sommige witgoedapparaten te vervangen door een energiezuinige. Daarmee kun je echt impact maken op je energieverbruik‘, aldus wethouder Erik Nijssen. De energiecoach bepaalt of en welk apparaat vervangen wordt.

Samen verduurzamen
Erik Nijsssen: ‘Verduurzamen doen we samen. Ik ben dan ook blij dat ook EP:Tummers met de actie meedoet. Zij leveren de energiezuinige witgoedapparaten en nemen bij levering het oude apparaat mee terug. Zij zorgen voor het goed recyclen van de oude apparaten. We bieden met de actie mogelijkheden voor verduurzaming die bij iedereen passen. De optelsom van alle maatregelen samen, levert winst op. Enerzijds in het besparen van de kosten voor energieverbruik, anderzijds in de opgave om te verduurzamen‘.

Energie Adviescentrum Peel en Maas
Gemeente Peel en Maas is blij deze actie samen met Energie Adviescentrum Peel en Maas te kunnen uitrollen. Er is een centrale rol voor de energiecoaches van het Energie Adviescentrum. De WoonWijzerWinkel Limburg heeft ze opgeleid om op maat advies te geven.

WoonWijzerWinkel Limburg
Als samenwerkingspartner levert WoonWijzerWinkel Limburg de materialen voor de door te voeren maatregelen. Sinds juni 2023 is de WoonWijzerWinkel Limburg gevestigd met een loket in het Energie Adviescentrum Peel en Maas. Alle inwoners van Peel en Maas kunnen hier terecht voor onafhankelijk advies voor het verduurzamen van de woning en besparen op energie. Het loket is open op vrijdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Mobiele versie afsluiten