Site pictogram Meijel24

Geef het bevrijdingsvuur door

Op dinsdag 19 september wordt het vrijheidsvuur voor de Peelgemeenten in de gemeente Laarbeek bij het openluchttheater in Mariahout ontstoken. Een bijzonder mooie plek voor de ceremonie. Dit vrijheidsvuur wordt vanaf het Openluchttheater door lopers als ‘een lopend vuurtje’ verspreid over alle 11 peelgemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Dit om de herinnering levend te houden aan de zwaarbevochten bevrijding van het Peelland in het najaar van 1944.

Bevrijdingsvuur

Op dinsdagavond 19 september zal het vrijheidsvuur door Meijelse lopers opgehaald worden uit Mariahout. Zij ontvangen dit uithanden van Burgemeester Wilma Delissen onder toezicht van een afvaardiging van de Meijelse schutterijen. Het vrijheidsvuur gaat daarna als een lopend vuur naar de Sint Nicolaaskerk in Meijel. Omstreeks 21.30 uur worden de lopers daar opgewacht door kapelaan Roger Maanen. In de kerk wordt het vuur bewaard tot 23 september. Iedereen is welkom bij de ingang van de kerk om de lopers te verwelkomen.

Zaterdagavond 23 september brengen de deelnemers van The Battle of Meijel omstreeks 20.30 uur, na de kleine oogstdankviering (heilige mis), in samenwerking met kapelaan Roger Maanen het vrijheidsvuur naar het Oorlogs- en Vredesmonument (’t Raodhusj / Alexanderhof) waar het vrijheidsvuur ontstoken wordt door het Dorpsoverleg Meijel. Froukje Simons zal enkele passende vrijheidsliederen ten gehore brengen.

Het Dorpsoverleg wil deze vrijheid graag doorgeven aan alle Meijelsen
In de vroege avonduren van 23 september organiseert Stichting 10events Meijel samen met het dorpsoverleg en met medewerking van enkele verenigingen “The Battle of Meijel”. De jongeren uit Meijel worden uitgedaagd via een spel het vrijheidsvuur in Meijel te verdedigen en in leven te houden zoals ook vele buitenlandse soldaten in de tweede wereldoorlog vochten voor onze vrijheid in onze Peelregio. Deze missie “The Battle of Meijel” wordt afgesloten met het ontsteken van het vrijheidsvuur en met een bevrijdingsfestival voor de jongeren in Sjik (gemeenschapshuis D’n Binger).

Iedereen is welkom om dit mee te beleven en mag als daaraan behoefte is ook een bloem(stuk) leggen bij het oorlogsmonument. Langzaam zal het vuur uitdoven, maar niet onze vrijheid. Laat ons bewust blijven van de waarde van onze vrijheid.

“Toch blijft het een mooi gegeven
Om de vrijheid in ons eigen leven
Niet alleen op herdenkingsdagen
Maar het hele jaar door ook uit te dragen”

Foto: John Linders

Mobiele versie afsluiten