Beste lezers van Meijel-en Nederweert24. Hierbij wil mij even voorstellen: Ik ben Pierre Verhees uit Meijel. Ik ben energiecoach en probeer de mensen te helpen bij het besparen op energie en kosten. Ik vind dit belangrijk om mijn kennis te delen zodat de mensen er hun voordeel mee kunnen halen en het is goed voor het klimaat. Gezien mijn bouwkundige achtergrond heeft dit vele raakvlakken en ik vind het leuk. Hiervoor heb ik dan ook de benodigde cursussen gevolgd. Met regelmaat zal ík jullie tips een nieuwtjes laten zien.
Zonnepanelen
Dit is momenteel het meest gebruikte besparingssysteem en het is ook nog enigszins betaalbaar. De subsidie is dat btw niet meer berekend wordt als het gebouw een woonfunctie heeft. Voor bedrijfsgebouwen gelden andere regels. Wil men een zonnepanelen-installatie gaan laten monteren, dan zijn er een aantal aandachtspunten waar men op moet letten. Bijvoorbeeld de ligging van het dak, dat kan men op de site van www.zonatlas.nl mooi de geschiktheid bekijken. Een hellingshoek tussen de 15 en de 55 graden is goed maar het beste is 35 graden. Kijk ook in de omgeving bijvoorbeeld, staan er hoge bomen of kleine die nog groot kunnen worden.
Hoe kun je nu het beste een keuze maken welke zonnepanelen-installateur je gaat nemen. Let er in ieder geval op dat hij bij een vak-brancheorganisatie mét keurmerk én garantieregeling aangesloten is. Teken nooit een offerte waarin staat dat de veiligheidsverantwoording bij de opdrachtgever ligt of te wel bij jou. Vraag of ze de veiligheid en arbo-regels hanteren, zoals valbeveiliging en aangelijnd werken. Laat zoveel mogelijk een erkend installateur in de meterkast werken. Een zonnepanelen-firma beschikt meestal over een gecertificeerd persoon die dit mag doen. Wil je zonnepanelen aanschaffen en zoek je een bedrijf? Kijk eens rond bij de buren of bekende die al zonnepanelen hebben en vraag naar de ervaring en de werking van de installatie. Kijk ook goed naar de montage-constructie en let ook op dat de haken geschroefd worden op de houten dakconstructie in plaats van een haakpan beugel want deze kan de pan beschadigen.
Zorg er voor dat je via de WiFi zowel de zonnepanelen-installatie kan volgen en ook de slimme meter kunt. Zo kun je monitoren hoeveel stroom je produceert en hoeveel je terug levert aan het net. Er zal altijd een aantal kilowatturen niet zichtbaar zijn, dat is dan de stroom die je tijdens zonuren rechtstreeks verbruikt, denk aan een diepvries of wasmachine. Ook kan men met monitoring het overzicht houden op welke momenten het stroomnet vol is zodat er geen teruglevering plaats vindt. Zonnepanelen op een dak hebben verder ook één isolerende werking. In de winter houdt het de koutte tegen en in de zomer de warmte.
De zonnepanelen van vandaag zijn sterk verbeterd in de stroomproductie. Er zijn al panelen van 500 watt piek uur, dit wil zeggen als je er 10 van hebt je dat jaar 5000 x factor 0.85 is 4250 kWh stroom produceert gemiddeld, dit kan ook hoger of lager zijn, dat ligt aan de situatie en de ligging van het dak. Ligt het dak precies op het zuiden, dan kan je 100 % productie halen. Deze panelen zijn wel groter en zwaarder, en ook duurder uiteraard. Een glas op glas paneel is beter omdat de onderkant ook van glas is in plaats van kunststof. Ze zijn brand-veiliger en gaan langer mee. Ze kosten iets meer dan de gewone panelen, maar de meerkosten verdien je wel weer terug.
Tot zover mijn eerste deel over zonnepanelen. Volgende keer ga ik het over de salderingsregel hebben en de politieke beslissingen die keuzes moeilijk maakt. Ook over het energielabel wat in 2030 verplicht wordt.