Site pictogram Meijel24

Lezing “De wereld aan het werk” door professor dr. Jan Lucassen

Sinds eind 19de eeuw wordt 1 mei als Dag van de Arbeid aangemerkt. Ook in Weert wordt op die dag in bepaalde kringen de Dag van de Arbeid gevierd. Een mooie aanleiding voor de Aldenborgh om prof. dr. Jan Lucassen, opgegroeid in Meijel, uit te nodigen om op maandagavond 1 mei om 19.30 uur een lezing te houden over de geschiedenis van arbeidsverhoudingen. De lezing vindt plaats bij Brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, Weert.

Aldenborgh

Tijdens de lezing zullen ook twee toepasselijke korte films – over de lakenstad Weert en de aanleg van het spoor – van Aldenborgh-lid, cineast Peter Crins uit Leveroy, vertoond worden. Je zult weer bekende gezichten zien en horen spreken over het regionale verleden.

Het onderwerp van de lezing
Professor Jan Lucassen (Meijel, 1947) heeft recent een boek geschreven over de geschiedenis van werk en arbeidsverhoudingen. Dat boek is het resultaat van jarenlang onderzoek. Het boek, getiteld “The Story of Work: A New History of Humankind”, is in 2021 gepubliceerd door Yale University Press. Dit boek kreeg veel lovende kritieken in de internationale pers. In 2022 verscheen de Nederlandse vertaling hiervan met als titel “De wereld aan het werk. Van de prehistorie tot nu”. Dit boek is tijdens deze avond te koop.

Jan Lucassen zal vertellen over de noodzaak van werken en de ontwikkeling van werk: van de prehistorische jager/verzamelaar tot de kantoormens in de huidige tijd met onder andere internet. Hij zal daarbij aandacht besteden aan de wijze waarop werk georganiseerd is en de rol van de mensen daarbij: in het huishouden, de stam, de stad en de staat. Ook de verdeling van het werk tussen man en vrouw, de invloed van geld en de opkomst van vakbonden komen aan de orde. Arbeidsmigratie, slavernij en arbeidsverhoudingen zijn andere onderwerpen.

Mobiele versie afsluiten