Site pictogram Meijel24

Rookmelders: veiligheidstips om brand te voorkomen

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om een rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. Hiermee maak je je huis veiliger en ben je eerder veilig buiten bij een brand. Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders je nodig hebt.

Rookmelders

Rookmelders redden levens
Het mag dan wel een wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders echt op voor je eigen veiligheid en die van je dierbaren. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je wel heel snel bij een brand overdag maar ook vooral ’s nachts. In je slaap ruik je niets. Hierdoor word je niet wakker van de rook, maar adem je giftige rook in zonder dat je het merkt. Van het geluid van een rookmelder word je wél wakker.

Veiligheidstips om brand te voorkomen
Een rookmelder detecteert en waarschuwt je heel snel bij een brand. Zo kun je snel vluchten en de brandweer bellen. Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je de kans op brand extra verkleinen of voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat de wasdroger het elektrisch apparaat is dat voor de meeste brand zorgt? Zet deze dus alleen aan als je thuis en wakker bent. Lees meer veiligheidstips op de Rookmelders website.

Rookmelderwijzer
Benieuwd naar hoeveel rookmelders je binnenkort in je huis nodig hebt? En in welke ruimte je deze het beste kunt ophangen? Check de rookmelderwijzer. Binnen een paar minuten weet je precies hoeveel je nodig hebt in je huis.

Mobiele versie afsluiten