Site pictogram Meijel24

Een rookmelder plaatsen

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om een rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. Hiermee maak je je huis veiliger en ben je eerder veilig buiten bij een brand. Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders je nodig hebt.

Rookmelders plaatsen

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Hang de melder in het midden van het plafond, op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en 30 centimeter van een lamp. Zo voorkom je dat de rookmelder vervuild raakt door stof. Lees op de Rookmelders website hoe je de melder ophangt.

Rookmelders redden levens
Het mag dan wel een wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders echt op voor je eigen veiligheid en die van je dierbaren. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je wel heel snel bij een brand overdag maar ook vooral ’s nachts. In je slaap ruik je niets. Hierdoor word je niet wakker van de rook, maar adem je giftige rook in zonder dat je het merkt. Van het geluid van een rokmelder word je wél wakker.

Rookmelderwijzer
Benieuwd naar hoeveel rookmelders je binnenkort in je huis nodig hebt? En in welke ruimte je deze het beste kunt ophangen? Check de rookmelderwijzer. Binnen een paar minuten weet je precies hoeveel je nodig hebt in je huis.

Mobiele versie afsluiten