Site pictogram Meijel24

Jongerentop Limburg | Limburgse jongeren organiseren een provinciale top voor hun generatie

Op zaterdagmiddag 5 maart organiseert de werkgroep “Jongerentop Limburg” een fysieke provinciale jongerenbijeenkomst bij dansschool en sociale broedplaats ‘The Movement’ in Roermond. Op de bijeenkomst zijn jongeren tussen de 15 en 35 jaar uit alle hoeken van Limburg welkom. Tijdens de bijeenkomst kunnen jongeren met elkaar en met professionals in gesprek gaan wat zij belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, wonen en onderwijs & werk. Het doel van de bijeenkomst is om te zorgen dat jongeren in Limburg die zich maatschappelijk willen inzetten, elkaar leren kennen en in beweging te zetten om dit jaar samen acties op te zetten en elkaar te ondersteunen.

Jongerentop Limburg

Frustratie van jongeren omzetten in positieve energie
De werkgroep “Jongerentop Limburg” bestaat uit Demi Janssen (18, Maastricht), Fons Janssen (26, Veulen), Ayla Leppers (21, Roermond), Rivka Meelis (15, Roermond) en Willeke Segers (26, Meijel). Ondanks de verschillende achtergronden van de werkgroepleden, delen zij een gemeenschappelijke mening. Zij vinden dat Limburgse bestuurders en politici te weinig luisteren naar Limburgse jongeren, alsook te weinig ruimte en begeleiding geven om initiatieven te organiseren.

De werkgroep ziet dat de coronacrisis, de woningcrisis en de klimaatcrisis hun generatie hard heeft geraakt. Nu de coronamaatregelen het toelaten, willen zij het moment aangrijpen om te zorgen dat hun generatie zich beter organiseert en lokaal het verschil maakt met initiatieven en acties. Fons: “Je merkt bij de recente protesten voor boeren, klimaat, corona en het onderwijs waar jongeren aan meededen, er veel frustratie of moedeloosheid heerst. Met onze bijeenkomst hopen we dit om te zetten in positieve energie en daadkracht. Want in onze huidige staat van de democratie met een slechte vertegenwoordiging van jongeren in de Limburgse politiek, is stemmen niet voldoende om ervoor te zorgen dat onze generatie een zekere toekomst heeft.”

Een campagne van de lange adem
De werkgroep wilde al in november de jongerentop organiseren, maar dat ging niet door in verband met corona. De werkgroep liet zich niet uit het veld slaan en organiseerde juist op dat moment een brievenactie in Roermond. Op de markt vroegen zij aan jongeren waar zij tegenaan lopen en wat zij nodig hebben om het op te lossen. Ayla: “We kregen veel signalen binnen over het gebrek van sociale activiteiten, de woningnood en een paar over mentale en fysieke gezondheid. Ook kregen we positieve reacties van jongeren over het feit dat we hen proactief benaderen om te vragen hoe het met hen gaat. Veel gaven aan dat zij niet weten hoe zij met hun zorgen of uitdagingen bij de juiste instanties aan de bel kunnen trekken. Overheden en maatschappelijke organisaties zouden zich er goed aan doen meer te investeren in jongerencommunicatie”.

Het afgelopen half jaar heeft de werkgroep een tweetal brievenacties opgezet en online workshops gehouden over de thema’s duurzaamheid, wonen & sociale voorzieningen, een gezonde start, en onderwijs & werk. Daarbij zijn verschillende inzichten opgedaan die gedeeld zijn met de professionele partnerorganisaties van de werkgroep: GGD, Humanitas, Burgerkracht Limburg, NMF Limburg, Coöperatie Verbindend Leiden, Wonen Limburg en de Gemeente Roermond. De partnerorganisaties zullen bij de bijeenkomst aanwezig zijn om met jongeren te sparren over hun uitdagingen. Ook denken zij mee over hoe de initiatieven concreet vormgegeven kunnen worden. Demi: “Met dit evenement staan de jongeren centraal, maar het is fijn dat jongerenwerkers en professionals erbij zijn. Daarmee zorgen we ervoor dat het niet bij praten blijft, maar kan het ook leiden tot concrete vervolgacties.”

Europese Jaar van de Jeugd
De werkgroep hoopt dat deze bijeenkomst een kick-start en inspiratiebron kan zijn voor veel meer acties van jongeren in Limburg. In het kader van het Europese Jaar van de Jeugd zijn er dit jaar namelijk veel mogelijkheden in Nederland met een klein startbudget iets op te zetten of om kleine bestaande initiatieven te laten groeien. Ook worden bestaande nationale jongerenprogramma’s zoals “ik ben geweldig” of “Eramus+” extra gepromoot. De werkgroep hoopt dat de Provincie Limburg zich extra inzet op jongerenparticipatie bij belangrijke provinciale evenementen die later in 2022 georganiseerd gaat worden.

Mobiele versie afsluiten