Lokaal Peel&Maas, de werkgroep Molenstraat, de bewoners van de Kesselseweg, maar ook de gemeenteraad zijn al een paar jaar actief om de doorgaande wegen in Helden zoals Roggelseweg, Molenstraat en Kesselseweg/Mariaplein veiliger en vooral leefbaarder te maken. De gemeenteraad stuurde op verzoek van Lokaal Peel&Maas al twee keer een brandbrief naar Gedeputeerde Staten van Limburg om Roggelseweg en Molenstraat verkeersveiliger en verkeersvriendelijker te krijgen.
Verkeersveiligheid
Ontelbare keren is er met de provincie al onderhandeld, telkens kwamen er weer andere provinciale portefeuillehouders en dus schoot en schiet het niet op. Vorig jaar heeft de provincie laten weten er niet voor te voelen om het landbouwverkeer via de Midden-Peelweg om te laten rijden en laten weten dat ze niet van zins zijn om (mee) te betalen aan bijvoorbeeld betere oversteekplaatsen in Roggelseweg en Molenstraat. In principe wil de provincie wel de hele Roggelseweg en de Molenstraat overdragen aan de gemeenten Leudal en Peel en Maas. Daarover wordt al een jaar gedebatteerd. De gemeenten zijn bang voor hoge onderhoudskosten vanwege de huidige staat van de wegen.
Op 21 december jl. is er weer antwoord gekomen van de provincie op de tweede brandbrief (16 november 2021) van de gemeenteraad. Weer staat erin dat er nader onderhandeld moet worden met partijen om eruit te komen. De Kesselseweg is van de gemeente en dus hebben de bewoners afgelopen maandag via raadslid Joep Hermans van Lokaal Peel&Maas een petitie ingediend voor de gemeente. Dat is nu actueel omdat het nieuwe Kindcentrum aan de Kloosterstraat vanaf september 2022 160 kinderen gaat herbergen. Die moeten dan dagelijks via Mariaplein en Kesselseweg naar school. Dat is volgens een verkeersonderzoek een behoorlijk heikel traject. In de afgelopen jaren zijn in de beruchte bocht aan het begin van het dorp al 10 auto’s in tuinen en opritten van bewoners belandt.
Om Helden leefbaarder en veiliger te maken is het absoluut een must om de snelheden van het verkeer in te dammen.